Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

«Πολεμική μηχανή» έξω από τις φυλακές Δομοκού


 Με αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, αλλά και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής θα είναι εξοπλισμένο το νέο ειδικό Αστυνομικό Τμήμα που θα έχει ως αποκλειστική απασχόληση την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε ήδη το πράσινο φως κρίνοντας νόμιμο το Προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση και τη λειτουργία της ειδικής υπηρεσίας φρούρησης του καταστήματος κράτησης τύπου Γ’ Δομοκού, η οποία θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 2.017.000 ευρώ τη διετία 2014-2016. Το κόστος, αναλυτικά, ανέρχεται σε 150.000 ευρώ για το τρέχον έτος, 1.860.000 ευρώ για το 2015 και το 2016, και 187.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα έτη.

Το νεοσυσταθέν Τμήμα θα διοικείται από αστυνομικό υποδιευθυντή ή αστυνόμο Α’, ενώ στους άνδρες που θα υπηρετούν σε αυτό θα χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα και όλα τα εφόδια που απαιτούνται για την πλήρη επίγεια, υπόγεια και εναέρια προστασία των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού. Συγκεκριμένα, θα έχουν στη διάθεσή τους όπλα και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, συστήματα οπτικής παρατήρησης, αστυνομικούς σκύλους και γενικότερα ό,τι εφόδιο και μέσο χρειάζονται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Στις τελευταίες περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μεμονωμένης ή ομαδικής απόδρασης ή απόπειρας απόδρασης κρατουμένων, η καταδίωξη και σύλληψη κρατουμένων που απέδρασαν και επιχειρούν να διαφύγουν ή διέφυγαν μέχρι να επιληφθούν οι άλλες αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Η νέα υπηρεσία θα στελεχώσει τις σκοπιές στην εξωτερική, στην περιφερειακή και τη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της φυλακής Δομοκού, καθώς και το θυρωρείο εισόδου και εξόδου. Θα ελέγχει επίσης τα εισερχόμενα και εξερχόμενα πρόσωπα, τα πράγματα και την αλληλογραφία. Θα έχει, τέλος, την ευθύνη για τη μεταγωγή και φρούρηση κρατουμένων σε δικαστήρια, ανακριτές, αλλά και νοσοκομεία ή γιατρούς, για τη διενέργεια ερευνών στους χώρους της φυλακής, το μακροσκοπικό έλεγχο φορτίων τροφοδοσίας και προμηθειών κ.λπ.

http://www.e-typos.com/ellada/article/106912/polemiki-mihani-exo-apo-tis-fulakes-domokou/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου