Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Στα θρανία δεσμοφύλακες-φυλακισμένοι

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Φυλακών και του Πανεπιστημίου Κύπρου συζήτησαν χθες σε συνάντησή τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται γενικότερα για αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα περιλαμβάνεται η λειτουργία ειδικού τμήματος ψυχολογικής στήριξης των δεσμοφυλάκων, όπου σε συνεργασία με τα Τμήματα Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ο κ. Νικολάου, «θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τους δεσμοφύλακες, στις περιπτώσεις που χρειάζονται στήριξη όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών που συναντούν κατά την υπηρεσία τους στον χώρο των φυλακών».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα στήριξης των κρατουμένων, ώστε να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση της καθημερινής πίεσης που διαμορφώνει ο χώρος του εγκλεισμού τους, αλλά και την ανάγκη για βοήθεια προς τους κρατουμένους, ώστε να προετοιμάζονται σωστά για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία κατόπιν της αποφυλάκισής τους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παραχώρηση της δυνατότητας εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων γύρω από θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και υπογράμμισε τη σημασία του Μνημονίου όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στον χώρο των φυλακών, της παραχώρησης της δυνατότητας επιμόρφωσης, εκπαίδευσης ή ακόμη και φοίτησης φυλακισμένων στο πανεπιστήμιο.

Οι ευκαιρίες αυτές, συνέχισε, θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο είτε μέσω υποτροφιών, είτε μέσω ευκαιριών φοίτησης, είτε μέσω της ένταξής τους σε κατηγορίες φοιτητών που επιλέγονται με ειδικά κριτήρια, όπως γίνεται με άλλες κατηγορίες πολιτών.

Σημαντική όμως, τόνισε, είναι και η συμφωνία μας να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την προσπάθειά μας για επαγγελματική κατάρτιση των φυλακισμένων όσον αφορά κάποιους τομείς από τους οποίους μπορεί να ωφεληθούν και να έχουν τη δυνατότητα όταν αποφυλακιστούν να ασκήσουν ένα αποδοτικό επάγγελμα.

«Ο χώρος των φυλακών μπορεί έτσι να δώσει ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους φυλακισμένους να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον τους», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι η ποιότητα του πολιτισμού ενός λαού εξαρτάται κυρίως από το πώς συμπεριφέρεται στις αδύναμες ομάδες - και οι φυλακισμένοι μας απαρτίζουν μια αδύναμη ομάδα.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/185609/sta-thrania-desmofylakesfylakismenoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου