Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Σπύρος Καρακίτσος - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλ. Ελλάδος (ΟΣΥΕ)

 

ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΤΡΑΓΩΔΟΥΣΕ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΒΑΡΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Επτά νομά σε ένα δωμά μονάχα πέντε στην Αγιά

Το παλιό λαϊκό τραγούδι του Ακη Πάνου έλεγε: Επτά νομά σ' ένα δωμά. Στις νέες φυλακές Χανίων, δηλαδή στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1» που λειτουργεί στην Αγιά, οι κρατούμενοι δεν είναι επτά άλλα πέντε. Τόσοι αναγκάζονται να διαμένουν σε κελιά φτιαγμένα το πολύ για τρία άτομα. Ο λόγος; Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού που ακόμα δεν έχει επιτρέψει την πλήρη λειτουργία των νέων φυλακών, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί εικόνες και καταστάσεις από το παρελθόν.
Αναβίωση ασμάτων για τις φυλακές αρκετά παλαιότερων εποχών προκαλεί η έλλειψη προσωπικού στο «Κρήτη 1» Αναβίωση ασμάτων για τις φυλακές αρκετά παλαιότερων εποχών προκαλεί η έλλειψη προσωπικού στο «Κρήτη 1» Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Χανίων «Κρήτη 1», που οδήγησαν πρόσφατα σε πολυήμερες κινητοποιήσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αποτελούν το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, Βασιλική Κατριβάνου και Σταύρος Κοντονής.
Οπως επισημαίνουν, «η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συγκεκριμένο κατάστημα οφείλεται κατ' αρχήν στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε πολλές ειδικότητες. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει τη λειτουργία των 2 από τις 5 πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος και καθιστά την επιτέλεση του έργου για το οποίο προορίζεται αδύνατη. Αποτέλεσμα της ελλιπούς στελέχωσής του είναι οι κρατούμενοι να διαμένουν ανά 5 σε κελιά των 3 ατόμων -βιώνοντας απαράδεκτες συνθήκες, καθώς κοιμούνται στο πάτωμα- και οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς και τις ειδικές ανάγκες που υπάρχουν.
Στο μεταξύ, απεργούν από σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και στα Χανιά. Τη συμμετοχή του στις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), από σήμερα Πέμπτη, έχει ανακοινώσει το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των απεργιών δεν θα πραγματοποιούνται: επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.
Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού».
Τη συμμετοχή της στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες της ΟΣΥΕ ανακοίνωσε χθες και η Ενωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Αγιάς. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=441560 
Φυλακές Κασσάνδρας: παραχώρηση μεγάλης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ
Κόβουν εκτάσεις καλλιέργειας από τους κρατούμενους
Φυλακές Κασσάνδρας: παραχώρηση μεγάλης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ










 «Επαρκή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης την έκταση που θα έχουν στη διάθεσή τους για καλλιέργειες οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παραχώρηση μεγάλης έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να ενημερωθούν εάν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των αγροτικών φυλακών της Κασσάνδρας, με δεδομένο ότι ζωτικής σημασίας εκτάσεις της εντάχθηκαν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή, αναφέρει ότι στόχος του υπουργείου είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των αγροτικών φυλακών.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι αυτό να παραδοθεί από ομάδα εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εναπομείνασα έκταση μετά την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι περίπου 3.100 στρέμματα, «έκταση που είναι επαρκής για τις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν στοχεύει στην υποβάθμιση αλλά αντίθετα επιδιώκει με συνολικό σχέδιο στην ανασυγκρότηση της οργάνωσης των παραγωγικών σταδίων των διαφόρων αγροτικών φυλακών ανά την Ελλάδα, όπως εν προκειμένω και των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας», δηλώνει ο κ. Αθανασίου.

Χάλκινο Βραβείο

Στο έγγραφο αναφέρει ειδικότερα, ως προς τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ότι υπάρχει συνέργεια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πλαίσιο της εφαρμογής πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και ζητημάτων βελτίωσης στην αειφόρο χρήση ενέργειες. Μάλιστα, οι φυλακές της Κασσάνδρας απέσπασαν το χάλκινο βραβείο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου: «Ευρωπαϊκό βραβείο αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης σωφρονιστικών ιδρυμάτων- European Substainable Energy Awards for Prisons (E-SEAP)». Η αξιολόγηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ευρώπης που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο έργο το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις φυλακές.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Αθανασίου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να καταργήσει το καθεστώς λειτουργίας του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας και να το μετατρέψει σε κλειστού τύπου κατάστημα κράτησης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει την ερώτηση με επικεφαλής την Κατερίνα Ιγγλέζη, είχαν καταγγείλει την παραχώρηση έκτασης της Φυλακής Κασσάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ σημειώνοντας μάλιστα ότι στην έκταση αυτή συμπεριλαμβάνονται τα πιο παραγωγικά αγροτεμάχια όπου καλλιεργούνται σιτηρά, αραβόσιτος και ελαιόδενδρα.

http://www.gothess.gr/docs/mixnews/?ID=29489 

Βόλος: Πύρινο μέτωπο κοντά στις φυλακές του Αλμυρού

Βόλος: Πύρινο μέτωπο κοντά στις φυλακές του Αλμυρού 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στις 16:00 έξω από τις φυλακές Αλμυρού.
Σύμφωνα με το e-volos.gr, η φωτιά εξαιτίας του αέρα έχει επεκταθεί προς το βουνό.
Στο σημείο έφτασαν και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 10 οχήματα της Π.Υ. με 60 άτομα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και χάρη στη βοήθειά τους η φωτιά δεν επεκτάθηκε προς τη Φυλάκη και στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/478409/volos-pyrino-metopo-konta-stis-fylakes-toy-almyroy

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο δρόμος για τη φυλακή… σταμάτησε στο Δημαρχείο

Ο δρόμος για τη φυλακή… σταμάτησε στο Δημαρχείο
Στις χώρες του εξωτερικού οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολλών «άτακτων» διασήμων και μη που εκτίουν ποινές με κοινωφελή εργασία είναι γεγονός. Δεν είναι λίγες οι ξένες κινηματογραφικές ταινίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα…
Στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόνοια έως ότου για πρώτη φορά θεσπίστηκε η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας το έτος 2010. Πλέον ο νόμος εξελίχθηκε και έλαβε την τελική του μορφή το 2012.
Μ’ αυτό το νομικό οπλοστάσιο πολίτες, που το δικαστήριο τους έχει καταδικάσει για πλημμέλημα, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εργασία σε κάποιον Δήμο ή σε άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έτσι να αποφύγουν τη δραματική εμπειρία της φυλακής. Βέβαια, πέραν των λόγων που πρέπει να συντρέχουν ώστε ο καταδικασθείς να μπορεί να εκτίσει την ποινή του προσφέροντας κοινωφελή εργασία, ένας ακόμα έχει να κάνει με την έλλειψη δυνατότητας να καταβάλει το χρηματικό ποσό που ορίζει η δικαστική απόφαση για την μετατροπή της ποινής φυλάκισης που του επιβάλλεται.
Τότε και εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία από το δικηγόρο ώστε να βρεθεί ο δημόσιος φορέας που να δέχεται τον καταδικασθέντα για να εργαστεί στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, η Εισαγγελία διαβιβάζει την απόφαση στο φορέα και αυτός με την σειρά του καλεί τον πολίτη για να εργαστεί στην υπηρεσία που θα του ορίσει. Αξίζει να σημειωθεί πως για να έχει τη δυνατότητα ο καταδικασθείς να προσφέρει εργασία, δεν θα πρέπει να έχει συνολική ποινή φυλάκισης που να ξεπερνά τα πέντε έτη.
Οι ώρες κοινωφελούς εργασίας που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο, ώστε να μετατραπεί η αντίστοιχη ποινή φυλάκισης, έχουν ως εξής:
  • Έως ένα έτος φυλάκισης – Από 100 έως 240 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από ένα έως δύο έτη φυλάκισης – Από 241 έως 480 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από δύο έως τρία έτη φυλάκισης – Από 481 έως 720 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από τρία έως τέσσερα έτη φυλάκισης – Από 721 έως 960 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από τέσσερα έως πέντε έτη φυλάκισης – Από 961 έως 1.200 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
Επισημαίνεται ότι ο πολίτης που προσφέρει κοινωφελή εργασία δεν λαμβάνει την οποιαδήποτε αμοιβή.
Είναι προφανές πως με το παραπάνω μέτρο αφενός μπορεί να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των φυλακών. Αφετέρου λόγω και των γνωστών συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα, πολίτες που βαρύνονται με πλημμελήματα – εφόσον δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για την μετατροπή της ποινής φυλάκισης που τους επιβάλλεται και προσφέρουν εργασία – δεν έρχονται σε επαφή με κρατούμενους που βαρύνονται με σοβαρότατα αδικήματα, γεγονός που έχει σαφή ψυχολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα.
https://gr.news.yahoo.com/%CE%BF-%CE%B4%CF%

Βουλή: Καθ΄οδόν σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών φυλακών

 Στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των αγροτικών φυλακών θα προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας αυτό να παραδοθεί από ομάδα εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει πως θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των αγροτικών φυλακών της Κασσάνδρας, με δεδομένο ότι ζωτικής σημασίας εκτάσεις της εντάχθηκαν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης. 

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εναπομείνασα έκταση μετά την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι περίπου 3.100 στρέμματα, «έκταση που είναι επαρκής για τις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας».
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν στοχεύει στην υποβάθμιση αλλά αντίθετα επιδιώκει με συνολικό σχέδιο στην ανασυγκρότηση της οργάνωσης των παραγωγικών σταδίων των διαφόρων αγροτικών φυλακών ανά την Ελλάδα, όπως εν προκειμένω και των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας», δηλώνει ο κ. Αθανασίου.

Χάλκινο Βραβείο για τις φυλακές Κασσάνδρας

Στο έγγραφο αναφέρει ειδικότερα, ως προς τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ότι υπάρχει συνέργεια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πλαίσιο της εφαρμογής πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και ζητημάτων βελτίωσης στην αειφόρο χρήση ενέργειες. Μάλιστα, οι φυλακές της Κασσάνδρας απέσπασαν το χάλκινο βραβείο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου: «Ευρωπαϊκό βραβείο αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης σωφρονιστικών ιδρυμάτων- European Substainable Energy Awards for Prisons (E-SEAP)». Η αξιολόγηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ευρώπης που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο έργο το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις φυλακές.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Αθανασίου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να καταργήσει το καθεστώς λειτουργίας του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας και να το μετατρέψει σε κλειστού τύπου κατάστημα κράτησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει την ερώτηση με επικεφαλής την Κατερίνα Ιγγλέζη, είχαν καταγγείλει την παραχώρηση έκτασης της Φυλακής Κασσάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ σημειώνοντας μάλιστα ότι στην έκταση αυτή συμπεριλαμβάνονται τα πιο παραγωγικά αγροτεμάχια όπου καλλιεργούνται σιτηρά, αραβόσιτος και ελαιόδενδρα.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2073514 



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Συνάντηση Κικίλια - Αθανασίου για τις φυλακές γ' τύπου στον Δομοκό

Συζητήθηκε και η ανάγκη πρόσληψης αστυνομικών και φυλάκων
 
Συνάντηση Κικίλια - Αθανασίου για τις φυλακές γ' τύπου στον Δομοκό 
 
To θέμα της δημιουργίας των Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας (Γ' Τύπου) στον Δομοκό συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο
υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. Κικίλια οι δυο υπουργοί μίλιησαν για τη λειτουργικότητα των νέων φυλακών ούτως ώστε να παρέχεται πλήρης ασφάλεια, τόσο εντός αυτών, με παράλληλη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, όσο και αποτροπή αποδράσεων των κρατουμένων.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη αύξησης των αστυνομικών και φυλάκων με πρόσληψη νέου προσωπικού.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα για την προστασία υπόπτων και κατηγορουμένων ανηλίκων.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μετακίνηση και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ιδιαίτερα των ανήλικων παράνομων μεταναστών, από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φυλακές Διαβατών μεταφέρθηκε ο Μαζιώτης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φυλακές Διαβατών μεταφέρθηκε ο Μαζιώτης

Κάτω από άκρα μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του Μαζιώτη στις φυλακές Διαβατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την μεταγωγή γνώριζαν ελάχιστοι υψηλόβαθμοι στην ΕΛ.ΑΣ. ενώ η αποστολή συνοδευόταν από μεγάλη δύναμη της αντιτρομοκρατικής και των ΕΚΑΜ.
Στόχος των αρχών ήταν να μην αφήσουν τον Μαζιώτη να έχει καμία επικοινωνία με καταδικασμένα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς ή άλλους τρομοκράτες που είναι φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό.
Σχετικό αίτημα για την μεταγωγή του υποβλήθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού .
Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τη διευθύντρια των φυλακών, τον αρχιφύλακα και την κοινωνική λειτουργό.
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/477123/ektakto-stis-fylakes-diavaton-metaferthike-o-maziotis

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ
ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΔΡΑ: ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ
Δ/ΝΣΗ: ΣΤΑΔΙΟΥ 13
Τ.Κ: 716 01
ΤΗΛ: 2810-227286
ΦΑΞ: 2810-228462




Συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η Ο.Σ.Υ.Ε


Σας γνωστοποιούμε ότι το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Αλικαρνασσού Ηρακλείου, αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στις 24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας από την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014.

Κατά την διάρκεια της απεργίας, δεν θα πραγματοποιουνται:
  1. Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων
  2. Επισκεπτήρια συνηγόρων
  3. Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων

Θα πραγματοποιούνται μόνο:

Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης έως 18μηνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες της Φυλακής θα γίνονται κανονικά.
Για το λόγο αυτό, ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας, το σύνολο του προσωπικού.

Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλες τις φυλακές


Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) αποφάσισε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από 31 Ιουλίου 2014, σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων τους.
Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, στις φυλακές της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.
Αντίθετα, κατά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές, θα γίνονται κανονικά οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους (6μηνο/12μηνο), οι μεταγωγές προς τα δικαστήρια όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.
Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας «το σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΥΕ.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/se_epanalamvanomenes_24wres_apergies_proxwroun_oi_swfronistikoi_ypallhloi_se_oles_tis_fylakes.2943642.html 

Κλείνουν οι εκκρεμότητες, ανοίγουν οι φυλακές Γ΄ τύπου

Ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου θα λειτουργήσουν οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. 

Στην τελική ευθεία και παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί, βρίσκεται η δημιουργία των φυλακών Γ΄ τύπου, υψίστης ασφαλείας, στον Δομοκό.
Οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας, κατά τα διεθνή πρότυπα, στην Ελλάδα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ενδεχομένως και εντός του Αυγούστου, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι σε πλήρη λειτουργία με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι διαδικασίες για τη μετατροπή των φυλακών σε υψίστης ασφαλείας βαίνουν προς ολοκλήρωση, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί αλεξίσφαιρα τζάμια, κάμερες, ειδικά συρματοπλέγματα, συρματόσχοινα για αποφυγή αποδράσεων, ενώ 200 εσωτερικοί και εξωτερικοί φρουροί, ειδικά εκπαιδευμένοι, θα πραγματοποιούν ελέγχους και περιπολίες.

Το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν κάποια τυπικά ζητήματα, τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί, και αφορούν σε κανονιστικές πράξεις για τη λειτουργία των φυλακών. Ειδικότερα, εκκρεμεί το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία του τμήματος περιμετρικής φρούρησης των φυλακών από την Αστυνομία, καθώς και αυτά που αφορούν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φυλακών (σ.σ.: επισκεπτήρια, άδειες κ.λπ.) και τα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, η χωρητικότητα των φυλακών ανέρχεται στα 600 άτομα, αρχικώς ωστόσο θα φιλοξενήσει περίπου 150 κρατουμένους, βαρυποινίτες και καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Μεταξύ των πρώτων που θα μεταφερθούν εκεί θα είναι οι καταδικασθέντες ως μέλη της «17 Νοέμβρη», οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο Νίκος Μαζιώτης, οι αδελφοί Βλαστοί κ.ά.

Οι αντιδράσεις
Η δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας εξελίχθηκε σε δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπήρξε σωρεία αντιδράσεων σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Οι φυλακές του Δομοκού είναι ένας από τους βασικούς λόγους των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί τους τελευταίους μήνες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των καταστημάτων της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους, ενώ για σήμερα έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Και σε πολιτικό επίπεδο πάντως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή προς το ευμενέστερο του σχετικού νομοσχεδίου που τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκεί θα κρατούνται καταδικασθέντες και υπόδικοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και επικίνδυνοι κακοποιοί. Ενώ η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για κράτησή τους στις φυλακές ήταν τα 10 έτη, τελικός ο χρόνος έπεσε στα τέσσερα, με δικαίωμα παράτασης εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Μεταβολές έγιναν και στην αρχική γενική απαγόρευση που υπήρχε για τα επισκεπτήρια των συγγενών, πλην των δικηγόρων, που επιτρέπονταν ελεύθερα. Τελικώς επετράπησαν τα επισκεπτήρια για συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού. Ωστόσο, παρέμεινε σε ισχύ η απαγόρευση αδειών για όλους τους κρατουμένους.
 
http://www.kathimerini.gr/777563/article/epikairothta/ellada/kleinoyn-oi-ekkremothtes-anoigoyn-oi-fylakes-g-typoy 
ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Πίσω από τη σιδερένια πόρτα…
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Η επίσκεψη σε μια φυλακή δεν μπορεί παρά να δημιουργεί άσχημα συναισθήματα. Ακόμα και όταν αυτή είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες. Η αίσθηση της στέρησης της ελευθερίας είναι τόσο ισχυρή που πλημμυρίζει ακόμα και τον επισκέπτη. Πόσο μάλλον τον κρατούμενο ή και τον φύλακα που μοιράζεται πολλές ώρες της καθημερινότητάς του πίσω από τοίχους, σίδερα, κλειδαριές. Αυτήν την αίσθηση προσπαθούμε να δώσουμε μέσα απο το οδοιπορικό μας στο κτήριο της οδού Γιαμπουδάκη.
Μπαίνοντας σε ένα άλλο κόσμο…
Η  βαριά πόρτα της εισόδου, ανοίγει με δυσκολία. Tέσσερα ανηφορικά σκαλιά για να βρεθείς στον κόσμο της φυλακής. Εστω της κλειστής εδώ και δύο περίπου μήνες. Στο μικρό αίθριο μπροστά στο κυρίως μέρος συναντάμε τον διευθυντή, τον κ. Γιάννη Κλαπάκη. Πρώτη στάση στο αρχιφυλακείο, στον χώρο εργασίας του προϊσταμένου των φυλάκων. Ακριβώς απέναντι η αίθουσα συνηγόρων. Ο χώρος στον οποίο οι κρατούμενοι συναντούσαν τους δικηγόρους τους. Ενα μικρό πλέγμα και σιδερένιες βέργες χωρίζουν τα δύο μέρη. ´Οι δικηγόροι περνούσαν από τη μαγνητική πύλη και έμπαιναν εδώ όπου συναντούσαν τους κρατουμένους. Σε αυτόν τον χώρο γινόταν και η διανομή των φαρμάκων. Ερχόταν η νοσηλεύτρια και έδινε στον καθένα αυτό που του είχε βεβαιώσει ο γιατρός´ μας εξηγεί ο διευθυντής. Αριστερά από την είσοδο ο χώρος των επισκεπτηρίων. Συρματόπλεγμα χωρίζει τον κρατούμενο και τον συγγενή του που επικοινωνούσαν με τηλέφωνο. Τα επισκεπτήρια χωρίζονταν σε κλειστά και ελεύθερα. Στην αίθουσα αυτή γίνονταν τα κλειστά. Τα ελεύθερα που αφορούν κυρίως συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι και παιδιά) γίνονταν συνήθως στον εξωτερικό χώρο σε παγκάκια, παρουσία του φύλακα.
Επόμενη στάση στο ανατολικό τμήμα της φυλακής στο μαγειρείο. Μια μικρή αίθουσα στην οποία όμως μαγειρεύονταν φαγητό για 150 άτομα. Οι μάγειρες ήταν κρατούμενοι που γνώριζαν από κουζίνα. Η υπηρεσία τους καταγραφόταν ως ´εργασία´ που προσμετράται στην ποινή του και συντομεύει την αποφυλάκισή του. ´Οι θέσεις εργασίας καθορίζονται από το Υπουργείο και οι συγκεκριμένες φυλακές είχαν 52 θέσεις εργασίας. Που σημαίνει ότι 52 άτομα μπορούσαν να εργαστούν στα μαγειρεία, στα πλυντήρια, καθαριστές, τραπεζοκόμοι´ μας εξηγούν.

ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΟ
Φτάνοντας στο ανατολικό τείχος της φυλακής συναντάμε το Πειθαρχείο. ´Οταν κάποιος έκανε κάποιο παράπτωμα περνούσε από πειθαρχικό συμβούλιο και οδηγείτο στο Πειθαρχείο. Εκεί βάζαμε και αυτούς που ζητούσαν προστασία, δηλαδή όσους δεν ήθελαν να μπουν μέσα στη φυλακή γιατί είχαν προηγούμενα με τους συγκρατούμενούς τους ή για άλλους λόγους. Για να πάει κανείς στο Πειθαρχείο θα πρέπει να εμπλακεί σε ξυλοδαρμούς, εισαγωγή ναρκωτικών ή απείθεια´ αναφέρει ο διευθυντής. Στο δυτικό τμήμα της φυλακής συναντάμε το ιατρείο και λίγο πιο μετά το πλυσταριό όπου παλιά τοποθετούνταν οι γυναίκες κρατούμενοι. Εδώ και χρόνια όμως οι γυναίκες που έρχονταν για να δικαστούν παρέμεναν στα κρατητήρια και δεν υπήρχε τμήμα ειδικά για γυναίκες´.  

Στους θαλάμους… ´ποντικότρυπες´
Για να μπει κάποιος μέσα στην κυρίως φυλακή θα έπρεπε να ανοίξουν 6 πόρτες σιδερένιες. Ο θυρωρός είχε δικά του κλειδιά και από εκεί και πέρα ήταν ο τοποθέτης κεικλύδας, ο χώρος εποπτεύονταν από κάμερες. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο αυτό που σε σοκάρει μπαίνοντας εκεί, είναι η στενότητα των χώρων. Μέσα σε θαλάμους… ´ποντικότρυπες´ που χωρούσαν 117 άτομα στοιβάζονταν πάνω από 150 κρατούμενοι καθημερινά, ενώ μερικές φορές έφταναν και τους 180. Πρώτη επίσκεψη στον χώρο εστίασης. Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε ως χώρος εστίασης αφού οι κρατούμενοι… δεν χωρούσαν. ´Το φαγητό το έπαιρναν στα κελιά τους γιατί δεν υπήρχε χώρος να φάνε. Λειτουργούσε ως αίθουσα αναψυχής, να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο, να γίνει μια μουσική εκδήλωση όπως και οι συναντήσεις του ΚΕΘΕΑ´ δηλώνει ο κ. Κλαπάκης.
Προχωρώντας πιο μέσα μπαίνουμε στους θαλάμους.
´Οταν ερχόταν κάποιος κρατούμενος ψάχναμε να δούμε αν υπήρχε χώρος για να τον τοποθετήσουμε. Τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε, του δίναμε ένα στρώμα και το έβαζε κάτω. Τα κρεβάτια ήταν 117 στο σύνολο και εμείς κρατούσαμε μέσο όρο 150 κρατουμένους. Συνήθως δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι κοιμούνταν χάμω και περίμεναν να αποφυλακιστεί κάποιος για να πάρει το κρεβάτι του» τονίζει ο διευθυντής.
Μέσα στους θαλάμους σε ´πνίγει´ η κλεισούρα. Αν και σήμερα είναι άδειος, αρκεί να φανταστείς πως θα ήταν με 30 άτομα ο καθένας, με στρώματα στους διαδρόμους, με άλλους να κοιμούνται στα κρεβάτια, άλλους στο πάτωμα άλλους δίπλα στις τουαλέτες… και να σε πιάσει κατάθλιψη. Φαντάσου και να ζεις εκεί μέσα! Στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια μικρές αυτοσχέδιες κατασκευές από τους κρατούμενους με χαρτόνι κυρίως για να βάζουν τα τσιγάρα τους και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Πάνω στους τοίχους σχέδια με την Παναγία και τον νεογέννητο Ιησού, δίπλα σε αφίσες πληθωρικών κοριτσιών, γρήγορων αμαξιών, σύμβολα αθλητικών ομάδων. Ρετιρέ δεν υπήρχαν στη φυλακή, αν εξαιρέσεις κάποιο θάλαμο που είχε και κελιά για 3-4 κρεβάτια αλλά και εκεί, λόγω συνωστισμού η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Η ρουτίνα της φυλακής, επαναλαμβανόμενη και  κουραστική τόσο για τους κρατούμενους αλλά και για τους φύλακες. Το πρωί εγερτήριο και καταμέτρηση κρατουμένων. Μετά το πρωινό είχαν ελεύθερο χρόνο για να προαυλιστούν μέχρι τις 11:30. Στις 12 μεσημεριανό και μετά επιστροφή στους θαλάμους. Προαυλισμός πάλι μετά τις 3 το μεσημέρι και μέχρι 10 λεπτά πριν τη δύση του ήλιου. Ημασταν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Τσακωμούς δεν είχαμε πάρα πολλούς, επεισόδια κ.λπ.. Εντάσεις υπήρχαν. Η στενότητα του χώρου σίγουρα δημιουργούσε ζητήματα. Καταρχήν είχαμε πολλά παράπονα. Οι κρατούμενοι μας μιλούσαν συνέχεια για τις συνθήκες που επικρατούσαν. Ο κάθε θάλαμος ήταν για 24 άτομα. Ποτέ βέβαια δεν ήταν 24, ήταν πάνω από 30. Το Υπουργείο έλεγε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουν μια τηλεόραση σε κάθε θάλαμο, αλλά πολλοί είχαν τις δικές τους. Στην καινούργια φυλακή ο καθένας μπορεί να έχει τη δικιά του τηλεόραση με ακουστικά για να μην ενοχλεί τους άλλους, υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια και έχουμε και χώρους αναψυχής.
Καμία σχέση με αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην παλιά φυλακή´ είναι τα λόγια του διευθυντή.
Παρότι στους θαλάμους επιτρεπόταν το κάπνισμα, δεν είχε αναφερθεί σοβαρό περιστατικό φωτιάς. Σε φασαρίες και διαμαρτυρίες, έσπαγαν τα τζάμια και έσκιζαν τα στρώματα. Το δυναμικό της φυλακής ήταν 48 εξωτερικοί φρουροί αντί για 100 και 50 σωφρονιστικοί υπάλληλοι  επίσης αντί για 100. Οπλισμό φέρνουν μόνο οι εξωτερικοί φρουροί που είναι και υπεύθυνοι για τις μεταγωγές.

Προαυλισμός
Αλλη μια σιδερένια πόρτα, οδηγεί στον χώρο προαυλισμού. Οι τοίχοι υψώνονται κάθετα μπροστά στα μάτια σου, ενώ το λιγοστό γαλάζιο του ουρανου καλύπτεται και αυτό από τα σύρματα και τα σίδερα. Λίγα είναι τα σημεία που μπορείς να δεις ουρανό. Περπατώντας στο στενό χώρο μας κάνουν εντύπωση κάποια ´όργανα´ γυμναστικής. Μπουκάλια με νερό, δεμένα με κάποιο σκοινί μεταξύ τους και πάνω σε ένα σκουπόξυλο ήταν τα βάρη που σήκωναν οι κρατούμενοι. Σε ένα άλλο σημείο μια αυτοσχέδια μπασκέτα. Λίγες οι στιγμές ξενοιασιάς στη φυλακή, ακόμα και στο προαύλιο.
Θυμόμαστε τα διαδοχικά αστυνομικά δελτιά μιας εποχής για προσπάθεια διαφόρων να περάσουν ναρκωτικά μέσα στη φυλακή πετώντας ´σακουλάκια´ πάνω από τον τοίχο στον χώρο του προαυλίου την ώρα που βρίσκονταν εκεί οι κρατούμενοι. ´Για αυτό το λόγο μπήκε το δίχτυ προστασίας. Για να μην πέφτουν μέσα τα «σακουλάκια». Πώς τα έριχναν; Εβαζαν σε ένα σακουλάκι τη ναρκωτική ουσία και μέσα μια μπαταρία ή χρησιμοποιούσαν σοκολατένια αυγά ´Κίντερ´ με ένα βαρίδι και το πετούσαν. Αν έπεφτε στο προαύλιο, με τόσους κρατούμενους, άντε να τα βρεις. Παρόλο που επαγρυπνούσαν οι σκοποί και υπήρχαν και κάμερες. Οταν μπήκε το δίκτυ περιορίσθηκε αυτό το φαινόμενο´ μας λέει ο κ. Γ. Χρυσός, υποδιοικητής της εξωτερικής φρουράς.
Στα χρόνια που έχουν περάσει οι φύλακες έχουν δει πολλούς κρατούμενους να αποφυλακίζονται. Τους συναντούν στο δρόμο, σε διάφορους χώρους. ´Είχαμε καλές σχέσεις. Ηταν θέμα ισορροπιών. Και στον δρόμο όταν συναντιόμαστε χαιρετιόμαστε. Συνέχεια συναντάμε. Οι Κρητικοί με τους Κρητικούς δεν έχουν πρόβλημα ποτέ, ακόμα και βαρυποινίτης και να είναι ο άλλος. Ξέρει τα κόλπα. Εξ ανάγκης είναι όλοι καλά παιδιά, γιατί αν προκαλέσει κάποιος πρόβλημα ξέρει ότι θα πάει στην Κέρκυρα» λένε οι φύλακες.

ΤΟ ΚΕΛΙ 23
Τελευταία στάση στο κελί… 23. ´Χρησιμοποιούνταν παλιά. Είναι ένα κελί που βρίσκεται 23 σκαλιά κάτω από τη γη. Δεν έχει ούτε φως ούτε τίποτα. Αλλά αυτό έχει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από 20 χρόνια. Εκεί έμπαιναν τότε οι ατίθασοι. Εκεί κάτω είσαι μέσα στην υγρασία. Ακουγόταν ότι στην Κατοχή επικοινωνούσε με τη Νομαρχία που ήταν φρουραρχείο των Γερμανών´ μας λένε και μας δείχνουν το σημείο που ήταν η είσοδος.
Οι φύλακες έχουν να θυμούνται και πολλούς κρατούμενους. Ανάμεσά τους ο γνωστός Βλαστός, ο Πάλης και άλλοι πολλοί.
Τελικά αναμορφώνεται ο κρατούμενος μέσα στην φυλακή, το εύλογο ερώτημα μετά την περίηγηση της μιας ώρας!
´Οχι, η απάντηση είναι de facto. Εχουμε πολύ λίγες περιπτώσεις που ο κρατούμενος έχει σωφρονιστεί. Φταίνε πάρα πολλά πράγματα γι’ αυτό. Είναι μια μεγάλη συζήτηση´ είναι τα τελευταία λόγια των συνομιλητών μας.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κρύβει την ντροπή κάτω απ’ το… κελί

kagkela-filaki

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το σωφρονιστικό μας σύστημα, παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση των εκθέσεών της.  

Τον Μάρτιο του 2011, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, που έχει υπογράψει η Ελλάδα) προχώρησε στην όχι συνηθισμένη κίνηση να καταγγείλει δημοσίως τις ελληνικές αρχές για παροχή «μη αξιόπιστων πληροφοριών» σ’ αυτήν και για «απραξία» ως προς την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών δομικών προβλημάτων των κρατητηρίων και των φυλακών.
Αυτά τα προβλήματα τα είχε εντοπίσει η Επιτροπή σε δέκα επισκέψεις της σε κρατητήρια και φυλακές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τα είχε δημοσιοποιήσει σε ισάριθμες εκθέσεις της: «Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα της συνοροφυλακής συνέχισαν να κρατούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών σε ακόμη χειρότερες συνθήκες [...]. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις φυλακές. Η Επιτροπή έχει παρατηρήσει μια σταθερή κατάρρευση στις συνθήκες ζωής και στη μεταχείριση των φυλακισμένων την περασμένη δεκαετία», ανέφερε στη δημόσια ανακοίνωσή της.

Η ανικανότητα των Αρχών

Παράλληλα με τη «σταθερή κατάρρευση» των συνθηκών στους χώρους κράτησης και φυλάκισης, η Επιτροπή διαπίστωνε τη σταθερή ανικανότητα των ελληνικών αρχών όχι μόνο να βελτιώσουν τα πράγματα, αλλά ακόμα και να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει ότι το σωφρονιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή φύλαξη των κρατούμενων. Συζητήσεις με τη διοίκηση των φυλακών στην Αθήνα έδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης από την πλευρά της διοίκησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας [...]. Με τη δημόσια δήλωσή της, η Επιτροπή έχει στόχο να κινητοποιήσει και να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να βελτιώσουν τη μεταχείριση των ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους στην Ελλάδα [...]».
Φαίνεται πως οι επιπλήξεις της Επιτροπής κινητοποίησαν τελικά την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έκτοτε, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Επιτροπής, προξενώντας πολύ σοβαρά ερωτήματα τόσο ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει -άλλη μια φορά- το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και ως προς το περιεχόμενο αυτών που θέλει να κρατήσει κρυφά. Η τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής σε χώρους κράτησης και φυλακές της Ελλάδας έγινε την άνοιξη του 2013, περίοδο που βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη οι επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας», γεμίζοντας τα εντελώς ακατάλληλα κρατητήρια και κέντρα κράτησης με μετανάστες, πρόσφυγες και ανηλίκους.

Ερωτήσεις στον υπουργό

Το ζήτημα έθεσε δύο φορές στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη, την πρώτη σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στις 3 Ιουλίου, όπου προειδοποιούσε τον υπουργό πως η Επιτροπή ετοιμάζεται να κάνει δεύτερη δημόσια δήλωση εναντίον της Ελλάδας, και τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σωφρονιστικό Δίκαιο. Την πρώτη φορά, ο υπουργός επικαλέστηκε… άγνοια: «Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω. Θα το εξετάσω όμως και θα σας τηλεφωνήσω για να το συζητήσουμε το θέμα». Τη δεύτερη, απλώς, δεν απάντησε.

Η κ. Γιαννακάκη επανέρχεται τρίτη φορά, ρωτώντας τον υπουργό γιατί δεν έχει δώσει άδεια στην Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την περσινή επίσκεψή της και καταθέτοντας αίτηση να δημοσιοποιηθεί η έκθεση.
http://www.efsyn.gr/?p=219602 

Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις φυλακές Αυλώνα

Προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις φυλακές Αυλώνα 

Αιτήσεις κατατίθενται έως και τις 31 Ιουλίου για διδασκαλία στο Κατάστημα Κράτησης Νέων

Εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04(01, 02, 04,05), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ09,ΠΕ11, ΠΕ16 ή ΤΕ16 και ΠΕ19-20 καλούνται να καταθέσουν αίτηση σε περίπτωση που επιθυμούν να διδάξουν ως αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Οι αιτήσεις κατατίθενται έως και τις 31 Ιουλίου στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (Ηρώων Πολυτεχνείου 9-11, 15344, Γέρακας Αττικής) και ώρες 09.00-12.00

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα καθώς και τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τα όσα αναγράφονται σε αυτό, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

1. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη σχολική ψυχολογία και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.

 2. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
 3. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας και διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
 4. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας και διδακτική εμπειρία σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
 5. Διδακτική εμπειρία σε σχολεία που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων.
 6. Διδακτική εμπειρία σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. 7. Διδακτική εμπειρία σε τάξεις υποδοχής ή φροντιστηριακά τμήματα.
8.
Προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού, που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.

Δείτε την αίτηση με ένα κλικ εδώ.


http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/709157/proslipseis-ekpaideutikon-gia-tis-fulakes-aulona/ 


Οι συνθήκες κράτησης στον Κορυδαλλό στο μικροσκόπιο στην υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα

Έμφαση δόθηκε σε επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς το δικαστήριο με τη οποία ο κ. Αθανασίου παρέχει εγγυήσεις πως ο κ. Γριβέας θα μεταφερθεί, σε περίπτωση έκδοσης και φυλάκισης, στην έκτη πτέρυγα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού και η κα Βάτσικα στη νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών.


 

 Στην αμφισβήτηση της καταλληλότητας των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού επικεντρώθηκε η υπεράσπιση των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα κατά τη δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Λονδίνο για την υπόθεση έκδοσής τους στην Ελλάδα.

Στο βήμα κλήθηκε ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος επισήμανε πως προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, λόγω συνθηκών κράτησης.

Ο κ. Τσιτσελίκης πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις έκαναν αναφορά σε "διαρθρωτικά προβλήματα" των ελληνικών φυλακών.

Επικαλούμενος πηγές με πρόσβαση στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, όπως η Επιτροπή Αποτροπής Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Συνήγορος του Πολίτη και Έλληνες βουλευτές, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε γενικότερες ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης, από το φαγητό και τα κελιά ως τον πληθυσμό των κρατουμένων και τον αριθμό των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Έμφαση δόθηκε σε επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς το δικαστήριο με τη οποία ο κ. Αθανασίου παρέχει εγγυήσεις πως ο κ. Γριβέας θα μεταφερθεί, σε περίπτωση έκδοσης και φυλάκισης, στην έκτη πτέρυγα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού και η κα Βάτσικα στη νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Ο κ. Τσιτσελίκης εξέφρασε την έκπληξή του για τη διαβεβαίωση, καθώς όπως εξήγησε αρμόδιο για την τοποθέτηση των κρατουμένων στην εκάστοτε φυλακή είναι το Συμβούλιο των Φυλακών. "Η επιστολή του υπουργού δεν έχει νομικό έρεισμα.

εν δύναται να παράσχει τέτοιου είδους δέσμευση", σχολίασε ο καθηγητής. Ο κ. Τσιτσελίκης παρατήρησε επίσης ότι η διατύπωση στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να ερμηνευθεί ως παραδοχή της ανεπάρκειας των υπολοίπων σωφρονιστικών καταστημάτων ως προς το σεβασμό του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αργότερα την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Κρεμάστηκε ο ισοβίτης που είχε σφάξει τον συγκρατούμενο του στο Δομοκό

Κρεμάστηκε ο ισοβίτης που είχε σφάξει τον συγκρατούμενο του στο Δομοκό

 Κρεμασμένος βρέθηκε το απόγευμα στο κελί του ο 48χρονος ισοβίτης, που πριν λίγες μέρες είχε δολοφονήσει με άγριο τρόπο τον 32χρονο συγκρατούμενο του και είχε τραυματίσει έναν ακόμη 40χρονο κρατούμενο.
O 48χρονος ισοβίτης χρησιμοποιώντας το σεντόνι έβαλε τέλος στη ζωή του στο κελί του στις φυλακές Δομοκού.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον βρήκαν κρεμασμένο γύρω στις 7:30' το απόγευμα.

  Πώς είχε γίνει το άγριο φονικό
Όλα είχαν ξεκινήσει λίγο μετά τις 3:00΄ τα ξημερώματα πριν από περίπου δύο μήνες, όταν τρεις συγκρατούμενοι στο ίδιο κελί, μεθυσμένοι από αυτοσχέδιο τσίπουρο, συνεπλάκησαν μεταξύ τους.
Στο κελί της Ε1 πτέρυγας, όπου γινόταν ο καβγάς, έτρεξε ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπάλληλων Δομοκούπου εκείνη την ώρα εκτελούσε χρέη Αρχιφύλακα, μαζί με δυο ακόμη συναδέλφους του.
Προσπάθησαν να μπουν στο κελί αλλά κάποιος είχε «σφηνώσει» την πόρτα και δεν άνοιγε. Δέχθηκαν απειλές και επίθεση με ένα σκουπόξυλο από τους μεθυσμένους κρατούμενους.
Την ώρα που προσπαθούσαν να ξεσφηνωνόσουν την πόρτα και να μπουν στο κελί ο 48χρονος ισοβίτης σαν αγρίμι επιτέθηκε στον 32χρονο και τον κάρφωσε στο λαιμό με ένα σπασμένο τζάμι 15 εκατοστών, μπροστά στα μάτια τους.
Αμέσως μετά γύρισε κρατώντας το φονικό όπλο προς το μέρος του Αρχιφύλακα και του είπε «Τώρα θα πάρω και το δικό σου λαιμό».
Τελικά άνοιξαν την πόρτα και με κίνδυνο της ζωής τους μπήκαν στο αιματοβαμμένο κελί. Ο ισοβίτης πέταξε το αυτοσχέδιο φονικό όπλο και παραδόθηκε.
Ο 32χρονος που είχε δεχθεί το χτύπημα στη καρωτίδα ψυχορραγούσε, ενώ ο 40χρονος είχε ήδη δεχθεί τα χτυπήματα στην κοιλιά και ήταν σοβαρά τραυματισμένος. Κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Δομοκού άλλα δυστυχώς για τον 32χρονο ήταν πολύ αργά. Ο 40χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλεύθηκε για λίγες ημέρες. 

http://www.newsbeast.gr/society/arthro/709074/kremastike-o-isovitis-pou-eihe-sfaxei-ton-sugratoumeno-tou-sto-domoko/ 

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

ΘΕΜΑ:   ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 Οι κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι ακροάσεις μας από τις αρμόδιες διακομματικές επιτροπές της βουλής τόσο για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος όσο και κατά την πρόσφατη συζήτηση του ψηφισθέν πλέον νομοσχεδίου για την δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου, τα αλλεπάλληλα έγγραφα και υπομνήματα που έχουμε αποστείλει και επεξηγήσει επακριβώς στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η βία, η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση που επικρατεί εντός των καταστημάτων κράτησης, οι δολοφονίες, οι θάνατοι και οι αυτοκτονίες κρατουμένων, η υπερσυμφόρηση και ο συνωστισμός, η υποστελέχωση και η διάλυση του προσωπικού και η υγειονομική κατάσταση μέσα στις φυλακές ως φαίνεται δεν έχουν σταθεί ικανά στοιχεία για να πειστεί η Πολιτεία ότι το σύστημα κράτησης της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων για την οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμιση του.

          Οι πρόσφατες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας μας άφησαν παγερά αδιάφορο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που δείχνει να αντιμετωπίζει είτε στρεβλά είτε επιδερμικά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ΜΕΣΑ και όχι ΕΞΩ από τις φυλακές. Όσοι πιστεύουν ότι με την δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου θα επιλυθούν έστω και ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα σφάλουν οικτρά και αγνοούν τις σοβαρότατες συνέπειες που θα επακολουθήσουν. Ούτε καν παραδειγματίζονται από τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας όπως το πρόσφατο στο Κ.Κ. Δομοκού (η σχεδιαζόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας), όπου ένας κρατούμενος έσφαξε τον συγκρατούμενό του στο κελί. Αλήθεια πιστεύουν ότι τέτοια περιστατικά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας θα εξαλειφθούν ή θα κάνουν όλες τις φυλακές Γ’ τύπου προκειμένου να πουν ότι κάτι έκαναν; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει σε αυτήν την περίπτωση ο διευθυντής της φυλακής αν ήταν συνταξιούχος αρεοπαγίτης ή συνταξιούχος στρατηγός της αστυνομίας;
          Οι εργαζόμενοι μέσα στις φυλακές διαμαρτυρόμαστε:
·Διαμαρτυρόμαστε διότι στο άρθρο 44 του ψηφισθέν νομοσχεδίου δεν διατυπώθηκε ο διορισμός συγγενικού προσώπου σωφρονιστικού υπαλλήλου που έχει πέσει θύμα εγκληματικών ενεργειών εντός ή εκτός υπηρεσίας.
 
·Διαμαρτυρόμαστε διότι παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία με αφορμή την δολοφονία του συναδέλφου μας Γεώργιου Τσιρώνη στο Κ.Κ. Μαλανδρίνου και σχετικά με την ουσιαστική βοήθεια στην οικογένειά του, δεν προβλέφθηκε απολύτως τίποτα στο πρόσφατο ψηφισθέν νομοσχέδιο ούτε έχει γίνει γενικότερα κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραχώρησαν προς το ΤΑΙΠΕΔ 1000 περίπου στρέμματα καλλιεργούμενων και προσοδοφόρων εκτάσεων της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Τη στιγμή που κανείς δεν θέλει την ανέγερση φυλακών στον τόπο του, εμείς παραχωρούμε τόπο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια φυλακή, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την αγροτική φυλακή Κασσάνδρας σε κλείσιμο.
·Διαμαρτυρόμαστε για το φιάσκο της απορρόφησης προς τα καταστήματα κράτησης των πρώην δημοτικών αστυνομικών στον κλάδο ΔΕ Φύλαξης.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι η εξωτερική φρούρηση και η εσωτερική φύλαξη των καταστημάτων κράτησης αντιμετωπίζεται με δυο μέτρα και δύο σταθμά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το πρόσφατο άρθρο 14 για τις φυλακές Γ’ τύπου όπου μετά από κομματικές πιέσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης άλλαξε την αρχική διατύπωση σχετικά με τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών. Πρακτικά στην σχεδιαζόμενη φυλακή Γ’ τύπου του Κ.Κ. Δομοκού θα υπηρετούν έξω από την φυλακή 250 αστυνομικοί υπάλληλοι,75 εξωτερικοί φρουροί ενώ μέσα και για τις πραγματικές ανάγκες της φυλακής και για όλες τις εσωτερικές λειτουργίες θα απασχολούνται μόλις 50 εσωτερικοί φύλακες. Επίσης, έσπευσαν να λειτουργήσουν την σχολή εκπαίδευσης εξωτερικών φρουρών και δη στην Κομοτηνή, παραβλέποντας την σχεδόν ανέξοδη λειτουργία της σχολής εκπαίδευσης σωφρονιστικών υπαλλήλων στην Αθήνα, όχι μόνο για τους νέους δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και για μόνιμους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από το 2008 και ακόμα δεν έχουν περάσει σχολή .
·Διαμαρτυρόμαστε επίσης για την αξιολόγηση που πάει να γίνει με τον νόμο 4250 όπου προβλέπει εκτός των άλλων την υποχρεωτική ποσόστωση στην βαθμολόγηση και ειδικά για τον χώρο μας, που από τις αλλαγές των μνημονιακών όρων συνταξιοδότησης από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα παρουσιάζει κενά σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες πλέον του 30%.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι η φυλακή Γ’ τύπου όπως σχεδιάστηκε, αντί να επιλύσει θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι η διοικητική μεταρρύθμιση στις φυλακές δεν μπορεί να κινείται στην λογική του βολέματος ημετέρων συνταξιούχων ανώτερων δικαστικών ή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, πολύ δε περισσότερο αυτή να αφορά των χώρο έξωθεν των τειχών και όχι την μέσα λειτουργώσα κοινωνία των εγκλείστων.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εξαιρέθηκαν από τον νόμο οι διατάξεις που αφορούν την λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου και την επιλογή των υπαρχιφυλάκων( νόμου 3727/18-12-2008 άρθρο 26 και του ΠΔ 24/2012),  με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί ο ενδιάμεσος και χωρίς μισθολογική επιβάρυνση βαθμός του υπαρχιφύλακα, που τόσο απαραίτητος είναι όμως για την λειτουργία της φυλακής και την διατύπωση της διοικητικής ιεραρχίας καθώς επίσης προβλέπεται στον σωφρονιστικό κώδικα και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα και ούτε έχει εκδηλωθεί η διάθεση για την υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης που αφορούσε την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων.
·Διαμαρτυρόμαστε διότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους συναδέλφους διοικητικούς υπαλλήλους των φυλακών δεν έχει εγκριθεί, ούτε καν υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και μας ζητούν άκουσον άκουσον να τους αποδείξουμε (ανεξάρτητα αν το έχουμε κάνει ήδη και μάλιστα επανειλημμένα) για ποιο λόγο είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές οι συνθήκες που προσφέρουν εργασία όλοι οι εργαζόμενοι στις φυλακές .
·Διαμαρτυρόμαστε διότι η αποζημίωση της νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας μας καθυστερεί υπερβολικά εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, της άκριτης τοποθέτησης του προσωπικού σε επιφυλακή και της αδυναμίας συνεννόησης των υπηρεσιακών παραγόντων ή των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
·Ζητάμε την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν τον χρόνο, τον τρόπο μεταγωγής, την εργασία και την χορήγηση αδειών στους κρατουμένους και την διοίκηση των προσφάτως ψηφισθέντων φυλακών Γ’ τύπου από συνταξιούχους. Δεν μπορεί η μηδενική ανοχή από την υποχρέωση λειτουργίας ενός προνοητικού κράτους να οδηγεί στην μετάλλαξη του σε κράτος εκδικητή.
          Συνεκτιμώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, το γενικό συνέδριο αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας μας, σε εκτενή διάλογο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του στον Κορυδαλλό στις 11 Ιουλίου 2014, αποφάσισε να κατέλθει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με τα παρακάτω ειδικότερα αιτήματα:
1.Άμεση παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές.
2.Υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων
3.Διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης.
          Το πρόγραμμα των απεργιακών μας κινητοποιήσεων έχει ως ακολούθως:
Ø  Τρίτη 22/7/2014 – Στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
Ø  Τετάρτη 23/7/2014 - 24ωρη πανελλαδική απεργία
Ø  Πέμπτη 24/7/2014 – Στάση εργασίας από 07:00 έως 10:00 και από 15:00 έως 18:00
Ø  Παρασκευή 25/7/2014 - 24ωρη πανελλαδική απεργία
          Κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν:
1)    Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων
2)    Επισκεπτήρια συνηγόρων
3)    Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων 
Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για το λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.
Κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο μας οφείλει με ενέργειές του να ενημερώσει τις κατά τόπους δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς επίσης και τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. Οι ώρες των στάσεων εργασίας μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.
          Όλες οι Απεργίες και οι Στάσεις Εργασίας που θα προκηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία μας θα πρέπει να κοινοποιούνται και στην Ομοσπονδία μας στο fax 2104950710 ή στο email osye@otenet.gr .
          Παραγγέλλεται δικαστικός επιμελητής όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα.