Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Σαν σήμερα......
Η 25 Μαρτίου δεν είναι μόνο θρησκευτική, αλλά και εθνική γιορτή: θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Επίσης είναι μία ημέρα μνημης που σημάδεψε την Σωφρονιστική Υπηρεσία αφού δολοφονείται άνανδρα στις φυλακές Μαλανδρίνου το 2014 ο αείμνηστος συνάδελφος Γεώργιος Τσιρώνης εν ώρα υπηρεσίας από κρατούμενο.
Χρόνια πολλά σε όλους...Ας μην ξεχνάμε τους ήρωες που έχασαν την ζωή τους την μέρα αυτή... Αθάνατοι νεκροί.


Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε ναρκωτικά στις φυλακές
Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων
Συνελήφθησαν δώδεκα άτομα, οι περισσότεροι των οποίων είναι ήδη κρατούμενοι
Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ένας 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος
Τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα μετά από παραγγελίες κρατουμένων έναντι υψηλού χρηματικού αντιτίμου
Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας.
Η εξάρθρωση και αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας κατά την οποία αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, που συλλέχτηκαν με ειδικές ανακριτικές μεθόδους .
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες (19 Μαρτίου 2017) στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που οργάνωσε και υλοποίησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δώδεκα συνολικά άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται, για 48χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο, (7) αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας από 29 έως 42 ετών και (2) ημεδαπούς, ηλικίας 31 και 25 ετών, όλοι έγκλειστοι των φυλακών και επιπλέον (2) άτομα, (άνδρας - γυναίκα), ηλικίας 21 και 50 ετών, οι οποίοι είχαν συγγενική σχέση με τους κρατούμενους.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις του Νόμου για τα ναρκωτικά και δωροδοκία υπαλλήλου.
Η οργάνωση εισήγαγε και διακινούσε στις φυλακές κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη και κινητά τηλέφωνα, λαμβάνοντας ανάλογα, πολύ υψηλά χρηματικά αντίτιμα, ενώ τα μέλη της είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του έτους 2016.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, οι συλληφθέντες, έγκλειστοι των φυλακών, λάμβαναν παραγγελίες από συγκρατούμενούς τους, που αφορούσαν κυρίως ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα και μέσω του 48χρονου σωφρονιστικού, ενημερώνονταν οι συγγενείς τους, εκτός φυλακής.
Ακολούθως, οι συγγενείς των φυλακισμένων προμήθευαν τον 48χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο με τις παραγγελίες, τις οποίες στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, εισήγαγε στις φυλακές.
Χθες (19 Μαρτίου 2017) το μεσημέρι, στην Πάτρα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ακινητοποίησαν το όχημα του 48χρονου και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (4) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους 1.131 γραμμαρίων, αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία κοκαΐνης, βάρους 41,5 γραμμαρίων και (3) κινητά τηλέφωνα.
Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο δράστης κατευθυνόταν στις φυλακές, ενώ λίγη ώρα πριν, σε προκαθορισμένο ραντεβού στην περιοχή του Ρίου είχε παραλάβει ναρκωτικές ουσίες από άγνωστο δράστη, κατόπιν παραγγελίας από έγκλειστο των φυλακών.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 48χρονου, σε κατάστημα, που διατηρεί με την σύζυγο του, αλλά και σε ατομικό του αποθηκευτικό χώρο στην εργασία του, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν (8) κινητά τηλέφωνα και (1) τάμπλετ.
Παράλληλα, σε έρευνα που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στην οικία του 21χρονου ημεδαπού, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (6) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους 1.314 γραμμαρίων, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και (3) κινητά τηλέφωνα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κελιά του σωφρονιστικού καταστήματος και στην οικία της 50χρονης ημεδαπής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα (7) κινητά τηλέφωνα και μικροποσότητα κάνναβης.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε ο 48χρονος σωφρονιστικός από τη δράση του, τους τελευταίους έξι μήνες, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 26.000 ευρώ.
Παράλληλα, κατασχέθηκαν και (2) αυτοκίνητα ως μέσα διευκόλυνσης για τη διακίνηση και τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.







Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017



Ένα «μικρό Αιγαίο» στα νότια της Κρήτης: Στον σχεδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης και το αεροδρόμιο
Συμβουλές από τον έγκλειστο αδελφό του στην Αλικαρνασσό έπαιρνε ο «πυρηνάρχης» του κυκλώματος των διακινητών


Σε σπηλιές της νότιας Κρήτης στοίβαζαν τους μετανάστες οι διακινητές μέχρι να περάσει το πλοίο για Ιταλία

Σε σπηλιές της νότιας Κρήτης στοίβαζαν τους μετανάστες οι διακινητές μέχρι να περάσει το πλοίο για Ιταλία


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ένα …τσιγάρο δρόμος αποδεικνύεται για τους διακινητές μεταναστών η θαλάσσια διαδρομή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα νότια παράλια της Κρήτης, ιδιαίτερα σε περιόδους καλοκαιρίας. Τα όσα περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι μπορεί να μην είμαστε Αιγαίο, όμως η Κρήτη βρίσκεται μία ανάσα από την βόρεια Αφρική και πίσω περιμένουν …καραβιές.

Από την περασμένη άνοιξη, σκάφη «τίγκα» στους μετανάστες ήρθαν και έφυγαν από τα νότια παράλια της Κρήτης, φόρτωσαν και ξεφόρτωσαν, με τους διακινητές ανενόχλητοι να «τρίβουν» τα χέρια τους από τις «χρυσές δουλειές». Είναι εντυπωσιακό ότι ο 29χρονος Σύρος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη, ο επονομαζόμενος “Eshan” (που στην αραβική γλώσσα σημαίνει «εκείνος που προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους του») σκεφτόταν να «ανοίξει» και άλλο την δουλειά και γι’ αυτό το λόγο σχεδίαζε να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με Άραβα αποκαλούμενο ως Othanan, ο οποίος δραστηριοποιείται στην διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του βαλκανικού διαδρόμου. Επιπλέον σκόπευε να ενσωματώσει στο «παιχνίδι» της διακίνησης και το αεροδρόμιο για «κυριλέ» καταστάσεις και ανεβασμένο «τιμοκατάλογο» με προσδοκώμενο κέρδος ανά άτομο τις 3.000-4.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να είχε συναντηθεί στις 11 Φεβρουαρίου «με γυναίκα που εργάζεται σε αεροδρόμιο , συνάντηση που κανόνισε ο «Αστυνόμος», προκειμένου να διακινούν από κοινού αλλοδαπούς».

Σινιάλα με φακούς

Νυκτερινές ώρες, κυρίως στην διάρκεια του καλοκαιριού, σκάφη με μετανάστες προσεγγίζουν με σβησμένα φώτα απόκρημνες παραλίες των νοτίων παραλίων του Ηρακλείου. Συνεργοί τους από την ξηρά τους κάνουν σινιάλα με φακούς και τους καθοδηγούν. Αποβιβάζουν τους ταλαίπωρους όπου τους περιμένουν κουκουλοφόροι με τα όπλα στα χέρια. Πεζοπορία και στην συνέχεια τους στοιβάζουν σε οχήματα της οργάνωσης και τους μεταφέρουν υπό καθεστώς ομηρείας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σπίτια οικείων προσώπων μελών της οργάνωσης, αποθήκες, στάβλους, σπηλιές, θερμοκήπια.

Την «πρωτοκαθεδρία» στην οργάνωση έχουν σε τοπικό επίπεδο Σύροι και Αφγανοί με τους ντόπιους να είναι μάλλον τα «τσιράκια» των αλλοδαπών. Πολλές φορές στις καταγεγραμμένες συνομιλίες της ΕΛ.ΑΣ προκαλεί αίσθηση ότι εμπλεκόμενοι ντόπιοι κάθονται «σούζα» στις προσταγές του «αρχηγού» και των δύο …υπαρχηγών του.

Ο Eshan και ο… κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού

Με βάση την δικογραφία ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στην Κρήτη είναι και ένας Σύρος κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών.

Πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της κοινότητας των Σύρων στο Ηράκλειο αναφέρουν ότι ο 31χρονος έγκλειστος δεν είναι άλλος από τον αδελφό του Eshan. Κατά την Αστυνομία ο «παλιός» και μεγαλύτερος αδελφός δίνει οδηγίες στον μικρότερο ώστε να είναι πολύ προσεκτικός στις επαφές του, τον συμβουλεύει να μην μιλάει στα τηλέφωνα, να μην χρησιμοποιεί τα πραγματικά του στοιχεία ταυτότητας του και τον καλεί να τον επισκεφθεί στην φυλακή για να τα πουν δια ζώσης.

Ο μεγάλος αδελφός προειδοποιεί τον μικρό ως προς τις συναλλαγές που είχε με άλλον συγκατηγορούμενό του, καθώς ο τελευταίος κυκλοφορεί με περιοριστικούς όρους και είναι ήδη γνωστός στην Αστυνομία.

Η συνομιλία αυτή καταγράφεται στις 29 Ιανουαρίου και ενώ ήδη οι έρευνες της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου «μετρούν» αρκετούς μήνες.

Παρ’ όλα αυτά ο σκληρός, όπως περιγράφεται Eshan, προσπαθεί να καθησυχάσει τον αδελφό του, διαβεβαιώνοντας ότι ελέγχει απόλυτα τα 25 μέλη της οργάνωσης στην Κρήτη. Εκτιμά ότι αν προκύψει κίνδυνος, θα οφείλεται από την πλευρά του “Housam Es …”, στην Τουρκία.

Ο 29χρονος πάντως φέρεται να κόπτονταν πολύ για την φήμη του ονόματος του αν ληφθεί υπόψη άλλη συνομιλία του με στέλεχος του πυρήνα της Αιγύπτου δεδομένου ότι είχε ανακύψει πρόβλημα με το μεγάλο σκάφος που θα ερχόταν από μέρα σε μέρα για να παραλάβει τους μετανάστες. Συνομιλώντας με τον Αιγύπτιο, ο Eshan του προτείνει να οργανώσουν έστω την αποστολή μίας μικρής ξύλινης βάρκας χωρητικότητας 20 ατόμων «έτσι ώστε να μην δυσφημιστεί το όνομα τους στους κύκλους των αλλοδαπών και για να έχει χώρο και δυνατότητα να προετοιμάσει την μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού προς την Ιταλία αφού ήταν σε θέση να συγκεντρώσει 250 με 300 μετανάστες».

Οι δικαιολογίες που του δίνονται για την καθυστέρηση του σκάφους από την Αίγυπτο πάνε και έρχονται με τελευταία ότι ο καπετάνιος του σκάφους είχε ήδη κάνει ταξίδι στην Ιταλία και επέστρεφε στην βάση για τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες.

Στην δικογραφία αναφέρεται ότι ο ίδιος σε συνομιλία του ομολογεί ότι ασχολείται με την διακίνηση καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου μια 12ετία.

Προφυλακίσεις

Χθες απολογήθηκαν οι πρώτοι οχτώ συλληφθέντες εκ των οποίων οι επτά προφυλακίστηκαν. Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους αφέθηκε μόνο ένας ανήλικος Αφγανός στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, περιορισμός εντός του νομού Ηρακλείου και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έξι φορές το μήνα, δηλαδή ανά πενθήμερο. Σήμερα έχουν σειρά οι υπόλοιποι, ντόπιοι και αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίος ο «αρχηγός» και το «δεξί χέρι» του.

Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ένας εκ των Αφγανών «υπαρχηγών», 27 ετών, ο οποίος ήταν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Eshan.

Αναγνωρίζεται από μετανάστες, περιγράφεται ως εξαιρετικά βίαιος και ένοπλος. Από αυτόν ξεκίνησε η πρώτη άρση τηλεφωνικού απορρήτου τον περασμένο Ιούνιο.

Ως έτερος «υπαρχηγός» προσδιορίζεται ο Αφγανός «Αλί», ο οποίος επίσης περιγράφεται πολύ βίαιος κατά των μεταναστών. Το «πρωτοπαλίκαρο» του 29χρονου Σύρου «έλυνε και έδενε» στην περιοχή του Τσούτσουρα όπου «στρατολογούσε» άτομα κατ’ εντολή του Eshan.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Σχέδιο ομηρείας και δολοφονίας στις φυλακές Κέρκυρας

Τον Ιούνιο του 2016 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας είχε εξαρθρώσει κύκλωμα, λίγο πριν εισαγάγει ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές του νησιού.
Σχέδιο ομηρείας και δολοφονίας στις φυλακές Κέρκυρας
Επειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου οι αστυνομικοί είχαν φθάσει στην ταυτότητα των μελών της σπείρας. Συνέλαβαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έναν 32χρονο Ρουμάνο κρατούμενο και έναν 36χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, στο Μονομελές Εφετείο Κέρκυρας.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, η οποία είναι σε γνώση του «Εθνους», η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. για «απόπειρα εισαγωγής πυροβόλων όπλων στις φυλακές Κέρκυρας». Σε διαβιβαστικό έγγραφο της Δίωξης Ναρκωτικών προς την Εισαγγελία, οι αστυνομικοί ζητούν την άρση τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων, καθώς υπήρχε σχετική πληροφόρηση για συντονισμένη δράση κυκλώματος. Επειτα από πολύμηνες έρευνες και εκατοντάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της σπείρας τέθηκαν υπό παρακολούθηση και τελικά συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών. Οπλα δεν είχαν βρεθεί.
Ομως τις πληροφορίες των Αρχών για σχεδιαζόμενη εισαγωγή όπλων στις φυλακές Κέρκυρας επιβεβαιώνει με επιστολή του και ένας Ιρανός κρατούμενος, ονόματι «Αλέξανδρος».
Επιστολή-καταγγελία
Στην επώνυμη επιστολή-καταγγελία του, η οποία φέρεται να έχει αποσταλεί και στην Εισαγγελία, αναφέρει ότι ορισμένοι κρατούμενοι είχαν σχέδιο να πιάσουν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και να σκοτώσουν τον αρχιφύλακα των φυλακών.
«Ο ίδιος παρέλαβα από τον (...) 3 κινητά τηλέφωνα και περίπου 20 gr ηρωίνη (πρέζα) εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. Τα ναρκωτικά ήταν προς ιδίαν μου χρήση ως αμοιβή μου για την εξυπηρέτηση που θα έκανα (...) τον Απρίλιο μου ξανάφερε ναρκωτικά, όλα με άλλον τρόπο, φοβόταν τον νυν αρχιφύλακα. Μου είπε να χαλάσω το μάτι που βρίσκεται στην κουζίνα της Ακτίνας Γ ώστε να το πάρει ο υπάλληλος να μεταφέρει το συνεργείο να βάλει τα ναρκωτικά, όπως και έγινε. Η ποσότητα που μου έβαλε μέσα ήταν 50 gr ηρωίνη, όπως και έχω καταθέσει και στη Δίωξη όταν με έπιασε ο αρχιφύλακας. Μετά από αυτό μίλησα με τον υπάλληλο μέσω κινητού και μου είπε να χαλάσω τον φούρνο. Στην αρχή δεν ήξερα τον λόγο, την επόμενη μέρα έμαθα μέσω του συγκρατούμενού μου ονόματι (...) ότι θα έβαζα μέσα στον φούρνο 100 gr ηρωίνη και δύο όπλα, καθώς και τρία κινητά. Στη συνέχεια μίλησα εγώ με τον υπάλληλο μέσω vieber ότι τα όπλα ήταν για την Ακτίνα Η, ώστε να πιάσουνε την υπηρεσία ομήρους και τον αρχιφύλακα νεκρό, μετά έμαθα απο συγκρατούμενό μου ότι θα έπαιρνε αμοιβή 10 χιλιάδες ευρώ, ο ίδιος τους είπε ότι θα ήθελε πιο λίγα λεφτά αρκεί να σκοτώσουν τον νυν αρχιφυλακα» αναφέρει στην επιστολή του ο κρατούμενος.