Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κρύβει την ντροπή κάτω απ’ το… κελί

kagkela-filaki

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το σωφρονιστικό μας σύστημα, παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση των εκθέσεών της.  

Τον Μάρτιο του 2011, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελέγχει την εφαρμογή της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, που έχει υπογράψει η Ελλάδα) προχώρησε στην όχι συνηθισμένη κίνηση να καταγγείλει δημοσίως τις ελληνικές αρχές για παροχή «μη αξιόπιστων πληροφοριών» σ’ αυτήν και για «απραξία» ως προς την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών δομικών προβλημάτων των κρατητηρίων και των φυλακών.
Αυτά τα προβλήματα τα είχε εντοπίσει η Επιτροπή σε δέκα επισκέψεις της σε κρατητήρια και φυλακές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τα είχε δημοσιοποιήσει σε ισάριθμες εκθέσεις της: «Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα της συνοροφυλακής συνέχισαν να κρατούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών σε ακόμη χειρότερες συνθήκες [...]. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις φυλακές. Η Επιτροπή έχει παρατηρήσει μια σταθερή κατάρρευση στις συνθήκες ζωής και στη μεταχείριση των φυλακισμένων την περασμένη δεκαετία», ανέφερε στη δημόσια ανακοίνωσή της.

Η ανικανότητα των Αρχών

Παράλληλα με τη «σταθερή κατάρρευση» των συνθηκών στους χώρους κράτησης και φυλάκισης, η Επιτροπή διαπίστωνε τη σταθερή ανικανότητα των ελληνικών αρχών όχι μόνο να βελτιώσουν τα πράγματα, αλλά ακόμα και να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει ότι το σωφρονιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή φύλαξη των κρατούμενων. Συζητήσεις με τη διοίκηση των φυλακών στην Αθήνα έδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης από την πλευρά της διοίκησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας [...]. Με τη δημόσια δήλωσή της, η Επιτροπή έχει στόχο να κινητοποιήσει και να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να βελτιώσουν τη μεταχείριση των ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους στην Ελλάδα [...]».
Φαίνεται πως οι επιπλήξεις της Επιτροπής κινητοποίησαν τελικά την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έκτοτε, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Επιτροπής, προξενώντας πολύ σοβαρά ερωτήματα τόσο ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει -άλλη μια φορά- το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και ως προς το περιεχόμενο αυτών που θέλει να κρατήσει κρυφά. Η τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής σε χώρους κράτησης και φυλακές της Ελλάδας έγινε την άνοιξη του 2013, περίοδο που βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη οι επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας», γεμίζοντας τα εντελώς ακατάλληλα κρατητήρια και κέντρα κράτησης με μετανάστες, πρόσφυγες και ανηλίκους.

Ερωτήσεις στον υπουργό

Το ζήτημα έθεσε δύο φορές στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη, την πρώτη σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στις 3 Ιουλίου, όπου προειδοποιούσε τον υπουργό πως η Επιτροπή ετοιμάζεται να κάνει δεύτερη δημόσια δήλωση εναντίον της Ελλάδας, και τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σωφρονιστικό Δίκαιο. Την πρώτη φορά, ο υπουργός επικαλέστηκε… άγνοια: «Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω. Θα το εξετάσω όμως και θα σας τηλεφωνήσω για να το συζητήσουμε το θέμα». Τη δεύτερη, απλώς, δεν απάντησε.

Η κ. Γιαννακάκη επανέρχεται τρίτη φορά, ρωτώντας τον υπουργό γιατί δεν έχει δώσει άδεια στην Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την περσινή επίσκεψή της και καταθέτοντας αίτηση να δημοσιοποιηθεί η έκθεση.
http://www.efsyn.gr/?p=219602 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου