Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Περισσότερους συνταξιούχους παρά... εργαζόμενους θα έχει το Δημόσιο το 2016!

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις και τις συντάξεις 
Περισσότερους συνταξιούχους παρά... εργαζόμενους θα έχει το Δημόσιο το 2016! 
Περισσότεροι από τους εργαζόμενους θα γίνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου νωρίτερα από το τέλος της ερχόμενης πενταετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών! Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις που εφαρμόζεται από το 2012 και θα ισχύσει μέχρι τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  από το τέλος του 2009 έως τα μέσα περίπου του 2014, ο αριθμός των υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα (σ.σ. υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες, υγεία, παιδεία) έχει μειωθεί, λόγω αποχωρήσεων, από τις 865.153 στις 635.338, δηλαδή κατά 229.815 (-26,5%). Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των συνταξιούχων του στενού Δημοσίου που πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), αυξήθηκε μόλις από τις από τις 403.033 στις 462.473, δηλαδή κατά 59.440, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούλιο το υπ. Εργασίας.

Που οφείλεται αυτή η διαφορά... 170.375 μεταξύ των μετρήσεων του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκείνων του Υπ. Εργασίας την περίοδο 2009 - 2014; Είναι απλό, σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ: το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετρά όσους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν σύνταξη, αποχωρώντας από την ενεργό υπηρεσία. Αντίθετα, το ΓΛΚ και το Υπ. Εργασίας μετρούν μόνο εκείνους τους αποχωρήσαντες από το στενό δημόσιο στους οποίους πληρώνει κανονικά τη σύνταξη.

Από το ΥΠΟΙΚ παραδέχονται πως η γιγάντια αυτή διαφορά μεταξύ των αποχωρησάντων από το στενό δημόσιο και εκείνων που εισπράττουν τη σύνταξη τους (36% σημερινών συνταξιούχων...) οφείλεται συντριπτικά στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απονομή σύνταξη σε όσους αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία και όχι στο ρυθμό θνησιμότητας των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου σήμερα μία στις τρεις συντάξεις που δίνει το δημόσιο είναι «συντάξεις θανάτου» (σ.σ. κληρονομούνται σε συγγενείς α΄ βαθμού του θανάντος συνταξιούχου δημοσίου) και, άρα ένα άρα πολύ μεγάλο μέρος των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημοσίου δεν μειώνεται λόγω του θανάτου των δικαιούχων τους.

Στο ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζουν πως αν αποδίδονταν, με τους ρυθμούς που ίσχυαν πριν το μνημόνιο (το αργότερο σε έξι μήνες), οι συντάξεις στους αποχωρούντες από το στενό δημόσιο, τότε θα έπρεπε οι συνταξιούχοι του δημοσίου να... ξεπερνούν ήδη τους εργαζομένους σ΄ αυτό. Και αυτό γιατί στους 462.473 σημερινούς συνταξιούχους θα έπρεπε να προστεθούν άλλοι 170.375 αποχωρήσαντες από το δημόσιο εκ των οποίων ένα ελάχιστο μέρος έχει πάρει σύνταξη φτάνοντας πάνω – κάτω τους... 632.848!

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει το ΥΔΜΗΔ στην τρόικα, όπως φαίνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, το πλήθος των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα θα πρέπει να φτάσει στο τέλος του 2016 τις 606. 170. Δηλαδή σε δύο περείπου χρόνια οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι κατά 26.678 λιγότεροι από τους συνταξιούχους...

Αυτή η τάση -ανεξάρτητα από τις όποιες μικρές αυξομειώσεις μπορεί να παρουσιάσουν τα αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων ή των συνταξιούχων- είναι εντελώς αδύνατο να αντιστραφεί τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια, λένε οι ίδιες πηγές. Συνεπώς, πολύ νωρίτερα από τη λήξη του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2014 - 2018), οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα ξεπεράσουν τους εργαζομένους αυτούς.
http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=240620&artTitle=perissoterous_syntaxiouchous_para__ergazomenous_tha_echei_to_dimosio_to_2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου