Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Άρθρο συναδέλφου και μέλους της Ε.Υ.Φ.Α.Η στην ηλεκτρονική εφημερίδα ''ΟΙΟΝΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ''

Παναγιώτης Στάθης 
Απόφοιτος Τμήματος Τεχνολόγων - Γεωπόνων ΑΤΕΙ Κρήτης 
Σωφρονιστικός Υπάλληλος Καταστήματος Κράτησης Αλικαρνασσού 

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 
Κ.Κ. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ



Η «Απόδραση από το Αλκατράζ» είναι μια καταπληκτική ταινία, που πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, σίγουρα έχουμε δει. Βλέποντας την ταινία με τα μάτια του απλού θεατή, αυτό που σε καθηλώνει είναι αν τελικά θα καταφέρει να αποδράσει ο Κλιντ Ίστγουντ. Αν τη δεις όμως με τα μάτια του σωφρονιστικού υπαλλήλου, προσέχεις πολύ περισσότερα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η αντίδραση ενός κρατουμένου όταν του στερούν το δικαίωμα να ζωγραφίζει: Πιάνει ένα τσεκούρι και κόβει τα δάχτυλά του. Μια σίγουρα σκληρή σκηνή που πολλοί ίσως χαρακτήριζαν υπερβολική.

Εμείς οι «ανθρωποφύλακες» (όπως πολλοί μας αποκαλούν) ξέρουμε ότι μόνο υπερβολή δεν είναι μια τέτοια αντίδραση. Και αυτό γιατί η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ο άνθρωπος που στερείται την ελευθερία του ψάχνει το κάτι διαφορετικό που θα τον κάνει να ξεχαστεί. Και επειδή, παράλληλα, ένας από τους χειρότερους εχθρούς του φύλακα είναι η ρουτίνα, προσπαθούμε εδώ, στην Αλικαρνασσό, να πετύχουμε ταυτόχρονα με τη δουλειά μας να διαφοροποιήσουμε την καθημερινότητα προσωπικού και κρατουμένων. Βελτιώνοντας παράλληλα και τις συνθήκες κράτησης αλλά και την εικόνα μας, σαν φύλακες, στην κοινωνία. Μια εικόνα που θα πρέπει να καθρεπτίζει αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι αυτό που πολλοί πιστεύουν, δηλαδή «ανθρωποφύλακες», όπως προανέφερα. Μια εικόνα που θα δείχνει ότι στο επάγγελμα ή, πιο σωστά, λειτούργημα που ασκούμε καθημερινά, πέρα από σωφρονιστικοί υπάλληλοι γινόμαστε ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπραγματευτές, γιατροί, ηλεκτρολόγοι και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, απλώς γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας έχουμε πρώτα ανθρώπους και μετά κρατουμένους... 

Το Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού, αν και είναι από τα παλαιότερα της χώρας, έχει την πολυτέλεια να στεγάζει και να διατηρεί ακόμα και σήμερα λειτουργικό το εργαστήριο ξυλογλυπτικής που οι προγενέστεροι συνάδελφοι μάς άφησαν κληρονομιά. Αν και με λιγότερους εργαζομένους σε σχέση με το παρελθόν, το διατηρούμε σε πολύ καλό επίπεδο. Και, μιας και θεωρούμε ότι το καλό πρέπει να γίνεται καλύτερο, θέλουμε να βελτιώσουμε ό,τι κληρονομήσαμε. Για τον σκοπό αυτό λοιπόν έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από καινούριες και, γιατί όχι, πρωτοποριακές δραστηριότητες στο κατάστημά μας, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. 

Και πώς να μην είναι, όταν τον τελευταίο χρόνο έχουμε καταφέρει να φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι στον χώρο του εργαστηρίου, να ανακυκλώνουμε όλα τα φυτικά υπολείμματα των μαγειρείων και να δημιουργούμε με αυτά εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) πολύ καλής ποιότητας και, τέλος, να έχουμε στον προαύλιο χώρο του καταστήματος ένα φυτώριο από 2.500 φυτά!!! Η αρχή έγινε με την προσπάθεια να φτιάξουμε σαπούνι από τα χρησιμοποιημένα λάδια των μαγειρείων του καταστήματος. Συλλέγοντας τις απαραίτητες οδηγίες καταφέραμε πολύ σύντομα να δημιουργήσουμε το δικό μας σαπούνι που, εκτός του ότι είναι πολύ καλής ποιότητας, μπορούμε να το δίνουμε σε όλους τους άπορους και μη κρατουμένους, βοηθώντας έτσι και στη διατήρηση της καθημερινής τους υγιεινής αλλά και ενισχύοντας το ταμείο απόρων του καταστήματος. Και, αφού η ανακύκλωση των υγρών υπολειμμάτων πήγε πολύ καλά, αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο με τα φυτικά υπολείμματα. Έτσι, μαζέψαμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε από το Διαδίκτυο, μέχρι που ήρθαμε σε επαφή με το Εργαστήριο Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων & Υγρών Αποβλήτων του ΤΕΙ Κρήτης. Οι πολύτιμες συμβουλές και η σημαντική καθοδήγηση από τον καθηγητή του εργαστηρίου κ. Σαμπαθιανάκη Ιωάννη, καθώς και η παρουσία μας σε σεμινάριο για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με βασικό ομιλητή τον υπεύθυνο του εργαστηρίου κ. Μανιό Θρασύβουλο, έβαλαν τα θεμέλια για το ξεκίνημα της επιχείρησης «κομποστοποίηση στο κατάστημα». 

Με τον κάδο κομποστοποίησης (δωρεά του δήμου Ηρακλείου στους παρόντες στο σεμινάριο) και με το φύλλο οδηγιών στα χέρια, από την επόμενη μέρα τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Μετά από 4-5 μήνες, το πρώτο μας κομπόστ ήταν έτοιμο. Και πολύ καλό ποιοτικά, με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα από το ΤΕΙ. Αποτέλεσμα που μας δίνει δύναμη για δημιουργία μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής κομπόστ. Το τελευταίο εγχείρημά μας στα πλαίσια της βελτίωσης και της διαφορετικότητας στην καθημερινότητα του καταστήματος είναι η δημιουργία φυτωρίου στο ανατολικό προαύλιο. Σε συνεργασία με το Δασικό Φυτώριο Φοινικιάς, που μας παρείχε και τις πρώτες ύλες, έχουμε δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ένα φυτώριο από πευκοειδή, ακακίες, κασίες, ροδιές και χαρουπιές, με συνολικό αριθμό 2.500 φυτών. 
Με μηδενικά έξοδα, αφού όλα τα εφόδια όπως χώμα, τύρφη, περλίτης, σακουλάκια σποράς και σπόροι ήταν δωρεά του δασικού φυτωρίου και με πολύ διάθεση και μεράκι, έχουμε δημιουργήσει μια, αν μη τι άλλο, άξια προσοχής και σεβασμού μονάδα. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών μας και τη θετική απήχηση που βλέπουμε να έχουν σε συναδέλφους, κρατουμένους και κοινωνία, πιστεύουμε ότι έστω και λίγο συμβάλλουμε στην εξομάλυνση των εντάσεων και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και κρατουμένων σε ένα τόσο δύσκολο εργασιακό χώρο, όπως αυτόν της φυλακής. Και συνεχίζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου