Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Βιοτεχνία σαπουνιού από κρατουμένους

Μονάδα σαπωνοποιίας με παραγωγή περίπου 5.000 σαπουνιών (και αρωματικών) σε υγρή και στερεή μορφή λειτουργεί τους τελευταίους 18 μήνες στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού.

Βιοτεχνία σαπουνιού από κρατουμένους
Η ιδέα «γεννήθηκε» από την ανάγκη εξασφάλισης ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας στους φτωχούς κρατούμενους και σήμερα το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει φθάσει στο σημείο να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής αλλά και να διαθέτει προϊόντα σε ακόμα οκτώ καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα.
Από το μηδέν, η διοίκηση και το φυλακτικό προσωπικό επιμένουν στο διαφορετικό, πειραματίζονται και επενδύουν σε χρόνο και κόπο ώστε οι κρατούμενοι να έχουν κίνητρα και αξιοπρέπεια. Οταν ακόμα και η εξασφάλιση ενός σαπουνιού για την ατομική υγιεινή ενός κρατουμένου συνιστά ζητούμενο εν καιρώ δραστικών κρατικών περικοπών, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Αλικαρνασσού... σήκωσαν τα μανίκια τους όχι για να βάλουν μπουγάδα, αλλά για να θέσουν τις βάσεις και την υποδομή για τη λειτουργία μιας μικρής (και ταυτόχρονα μέγιστης) μονάδας σαπωνοποιίας μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Πρώτη ύλη
Θα χρησιμοποιούσαν τα λάδια από τα μαγειρεία της φυλακής αλλά και τα οικιακής χρήσης που άρχισαν να φέρνουν γι’ αυτόν τον σκοπό όλοι οι υπάλληλοι του σωφρονιστικού καταστήματος. Οι τρεις πρώτοι μήνες ήταν περισσότερο διερευνητικοί. Να μάθουν πώς κυλάει η διαδικασία. Στους έξι μήνες η παραγωγή είχε ξεκινήσει. Σήμερα, σχεδόν δεκαοκτώ μήνες μετά, μπορούμε να μιλάμε για μια παραγωγή 5.000 σαπουνιών.
«Εμείς είμαστε εδώ. Χρησιμοποιήστε μας όπως θέλετε», είναι το 
μήνυμα του προέδρου της Ενωσης προσωπικού Φυλακών Αλικαρνασσού, Ν. 
Φιλιππάκη, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του αγωνίζεται για μια καλ
«Εμείς είμαστε εδώ. Χρησιμοποιήστε μας όπως θέλετε», είναι το μήνυμα του προέδρου της Ενωσης προσωπικού Φυλακών Αλικαρνασσού, Ν. Φιλιππάκη, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του αγωνίζεται για μια καλύτερη φυλακή
Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι τα παραγόμενα προϊόντα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Αλικαρνασσού και αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να στείλουν για δεύτερη φορά σαπούνια και απορρυπαντικά σε άλλα οκτώ καταστήματα κράτησης.
Πρόκειται για τα καταστήματα κράτησης της Νεάπολης, των Χανίων, της Λάρισας, της Κασσάνδρας, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, το νοσοκομείο Αγιος Παύλος και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, που εκφράζουν με ιδιαίτερη θέρμη τις ευχαριστίες τους σε επιστολές τους προς τις φυλακές Αλικαρνασσού αλλά και προς το υπουργείο.
Αν και η στελέχωση του προσωπικού είναι οριακή, το φυλακτικό προσωπικό επιλέγει ακόμα και τις διπλοβάρδιες ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα συνεργεία της Αλικαρνασσού που την ξεχωρίζουν πανελλαδικά, να γίνονται δραστηριότητες που λειτουργούν ως «σημεία αποσυμπίεσης» των εγκλείστων.
Σε αυτά απασχολούνται κατά μέσον όρο καθημερινά περίπου 50 κρατούμενοι, στους οποίους δίνονται το κίνητρο και η δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά, να εκπαιδεύουν το μυαλό τους και τα χέρια τους, ώστε να τους δοθούν εκείνα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όταν πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο.
Οι φυλακές Αλικαρνασσού στέκονται εκεί από το 1934! Χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες έχουν γραφτεί στους πετρόκτιστους τοίχους της που παλεύουν με τη φθορά του χρόνου. Παρηγοριά ο ήλιος της Κρήτης που απλώνεται γενναιόδωρα στον τεράστιο αύλειο χώρο της φυλακής, της μοναδικής στην Ελλάδα που διαθέτει έκταση πέντε στρεμμάτων με χώμα. Μεγάλη υπόθεση το χώμα.
Να το πατάς, να τσαλακώνεσαι, να το μυρίζεις σαν ποτιστεί από τη βροχή, να το σκαλίζεις, να το φυτεύεις, να σουτάρεις μια μπάλα... Αυτή η φυλακή είναι σαν να έχει «ξορκίσει» το τσιμέντο, εκείνο που όταν πέσεις μπορείς να σπάσεις τα μούτρα σου και όταν το κοιτάς ατελείωτες ώρες «τσακίζει» την ψυχή σου.
Στις φυλακές Αλικαρνασσού αποτελεί πια παράδοση η λειτουργία των εργαστηρίων ξυλουργικής, αγγειοπλαστικής και αγιογραφίας. Η φυλακή έχει αποκτήσει δικό της εκθεσιακό περίπτερο για τη συμμετοχή της σε διάφορες εκδηλώσεις στον Νομό Ηρακλείου.
Οι κρατούμενοι αυτών των συνεργείων, πέραν από την προσφορά τους σε διάφορα ιδρύματα, έχουν την τεχνογνωσία να ανταποκριθούν με επιτυχία στο αίτημα οποιουδήποτε φορέα για κατασκευές διαφόρων τύπων. Εντυπωσιακό επίσης είναι το φυτώριο που διαθέτει η φυλακή και αριθμεί περισσότερα από 5.000 φυτά.
Κομποστοποίηση
Ολη η παραγωγική διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσα στη φυλακή και πλέον έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν φυτά σε οποιονδήποτε φορέα υποβάλλει σχετικό αίτημα, όπως σε σχολεία, δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους. Γίνεται επίσης κομποστοποίηση για λίπασμα, βελτιωτικού εδάφους, όπως το αποκαλούν, το οποίο χρησιμοποιείται στο φυτώριο αλλά και στους ατομικούς κήπους κρατουμένων.
Διοίκηση, σωφρονιστικοί και κρατούμενοι ανυπομονούν τώρα να γίνει πραγματικότητα και η λειτουργία ενός ΙΕΚ επαγγελματικής κατάρτισης ή ενός τεχνικού λυκείου. Οι επαφές έχουν γίνει, οι βάσεις έχουν τεθεί και όλα δείχνουν ότι η υλοποίησή του είναι ζήτημα χρόνου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64295836 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου