Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

“Υπό κατάρρευση οι ελληνικές φυλακές”
Μόνη παρηγοριά η αποσυμφόρηση - Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων μιλά στην “Π”Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Οι ελληνικές φυλακές βρίσκονται υπό κατάρρευση και να είστε σίγουροι ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπύρος Καρακίτσος, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τις φυλακές της Νεάπολης και της Αλικαρνασσού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου.

Αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο που «τρέχει» βοήθησε σημαντικά στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, δεν συνδυάστηκε ωστόσο με άλλες τομές, όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε παραμένει αμέτοχο είτε επιχειρεί παρεμβάσεις σε λάθος κατεύθυνση.

Μία λάθος επιλογή χαρακτηρίζει και την «βούληση» της Πολιτείας να ανοίξει νέες πτέρυγες σε φυλακές (όπως αυτή των Χανίων). «Εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί ως Ομοσπονδία αφενός γιατί δεν υπάρχει η αναγκαιότητα από την στιγμή που έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων αφετέρου και κυριότερο, δεν υπάρχει το προσωπικό».

Ο κ. Καρακίτσος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας εστιάζει σε παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της βίας και της εκμετάλλευσης των κρατουμένων μέσα στις φυλακές. «Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην βασική της υποχρέωση, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά βασανίζονται μέσα στην φυλακή, τους εκμεταλλεύονται. Τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται μέσα στη φυλακή. Ακόμα και η γενετήσια φύση. Τα έχουμε καταγγείλει δημόσια στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και δεν βλέπουμε να γίνονται πράξη αυτά που ευαγγελίζονταν στις προγραμματικές τους δηλώσεις, να ριχθεί άπλετο φως και διαφάνεια μέσα στις φυλακές».
Όπως καταγγέλλει, ούτε καν ο στοιχειώδης διαχωρισμός κρατουμένων ανάμεσα σε υπόδικους και κατάδικους δεν εφαρμόζεται μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Ο ίδιος διαμηνύει ότι τον δημόσιο και καταγγελτικό λόγο της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να τον απαγορεύσει κανείς όσες υπόγειες μεθοδεύσεις και αν επιχειρούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. «Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των μεταρρυθμίσεων που κατεβαίνει στο κεφάλι του κάθε υπουργού. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το υποστούμε άλλο. Όπου χρειαστεί, έχουμε πει στους συναδέλφους να πετάξουν τα κλειδιά στην πόρτα του υπουργείου, να έρθουν εκείνοι να δουλέψουν. Να μας απολύσουν, να μας διώξουν, να κάνουν κάτι άλλο, αν νομίζουν ότι δεν τους κάνουμε».

Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Καρακίτσος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την λειτουργία των εργαστηρίων στις φυλακές Αλικαρνασσού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει, όπως θα ανέμενε κάποιος, η ανάλογη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Τόνισε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να λειτουργήσει μία τεχνική σχολή ή ένα ΙΕΚ τεχνικής κατεύθυνσης. Σε σχέση με την Νεάπολη ανέφερε ότι είναι μία απομακρυσμένη φυλακή με σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, είναι ωστόσο παρηγορητικό ότι και στις δύο φυλακές έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου