Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Με αγάπη από τις φυλακές 

Αλικαρνασσού στο hotspot της Χίου


Η αλληλεγγύη δεν εγκλωβίζεται στα

 σίδερα της φυλακής - Παρέδωσαν 

σαπούνια για τις ανάγκες των

 προσφύγων
Του Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Συγκινεί η κίνηση αλληλεγγύης των κρατουμένων των φυλακών Αλικαρνασσού στους πρόσφυγες του hotspot της Χίου. Πριν από λίγες ημέρες κρατούμενοι και σωφρονιστικοί του καταστήματος παρέδωσαν στους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Χίο 1.100 σαπούνια, τα οποία διατέθηκαν στους πρόσφυγες του hotspot για τις καθημερινές ανάγκες υγιεινής τους.

Τα σαπούνια αυτά παρασκευάστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους στην αυτοσχέδια μονάδα σαπωνοποιίας που λειτουργεί από το 2013 στη φυλακή της Αλικαρνασσού.

Η ιδέα του εγχειρήματος γεννήθηκε από την ανάγκη εξασφάλισης ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας στους φτωχούς κρατούμενους και σήμερα το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει φθάσει στο σημείο να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής και να διαθέτει προϊόντα σε δέκα ακόμα καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά κυριολεκτικά από το μηδέν. Με αυτοσχέδια καζάνια και με λάδια οικιακής χρήσης από τα μαγειρεία της φυλακής και από τα νοικοκυριά των υπαλλήλων της φυλακής.

Το επίσημο κράτος δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ γι’ αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια που εάν την υποστήριζε, θα το απάλλασσε από ένα σημαντικό κονδύλι στις δαπάνες για τα είδη καθαριότητας.

Οι μόνοι που επένδυσαν σε χρόνο και σε κόπο ήταν η διοίκηση και το φυλακτικό προσωπικό της φυλακής που διακρίνονται για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν με στόχο οι κρατούμενοι να έχουν κίνητρο αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Παλεύουν καθημερινά για μια καλύτερη φυλακή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αλικαρνασσού, Νίκο Φιλιππάκη, μέσα σε μία διετία έχουν παραγει 10.000 σαπούνια (και αρωματικά) σε στερεή και υγρή μορφή με ανύπαρκτα μέσα. «Αν είχαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, η παραγωγή θα πολλαπλασιαζόταν. Δεν μιλάμε για τίποτα ιδιαίτερο, για αναδευτήρες και θερμόμετρα. Αν έχουμε τα μηχανήματα, τότε θα μπορούμε να παράγουμε τα σαπούνια ενός χρόνου μέσα σε ένα μήνα. Ποσότητες που μπορούμε να διαθέσουμε στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αλλά και σε hotspot για τις ανάγκες των προσφύγων».

Ο ίδιος δεν κρύβει ότι ως διοίκηση έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές προς ιδιώτες για τη διάθεση αυτού του εξοπλισμού που θα επιτρέψει στους κρατούμενους να εξελίξουν τη διαδικασία, να την αναβαθμίσουν και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει απαθές, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτήν την προσπάθεια με ελάχιστες δαπάνες και μεγάλο όφελος.

Η αποστολή των 1.100 σαπουνιών στο hotspot της Χίου συγκίνησε τους κρατούμενους της Αλικαρνασσού, οι οποίοι ακόμα και μέσα από τα κάγκελα της φυλακής δείχνουν έμπρακτα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται στο δρόμο του ξεριζωμού.

Οι ευχαριστίες των ανθρώπων της Ύπατης Αρμοστείας ήταν τόσο γι’ αυτούς όσο και για τους υπαλλήλους της φυλακής μία ηθική δικαίωση και όπως διαμηνύουν, μέσα από την «Π», «είμαστε και εδώ διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου