Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ


Ο κύκλος του αίματος και η απόδραση


Η εμπλοκή του Β. Σελιανάκη σε μία από τις πιο αιματοβαμμένες βεντέτες που έγιναν ποτέ στην Κρήτη ξεκινά τον Αύγουστο του 1994. Στην περιοχή Κουμαριές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πάτημα Αποκορώνου το πρωινό της 16ης Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός από δύο κτηνοτρόφους ο 24χρονος Κ. Μουζουράκης. Ήταν γιος της 55χρονης Φωτούλας Μουζουράκη η οποία στις 23 Μαίου της ίδιας χρονιάς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και είχε στραγγαλιστεί από τους Ν. Πολάκη και Μιχάλη Δικονιμάκη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1995 ο πρωτανιψιός του Β. Σελιανάκη (είχαν το ίδιο ονοματεπώνυμο) δολοφονείται με κυνηγετική καραμπίνα σε ενέδρα που του έστησαν στην επαρχιακή οδό Αργυρούπολης Ρεθύμνου- Επισκοπής. Λίγα χρόνια μετά, το 1999, ο Β. Σελιανάκης συνεχίζει τον κύκλο αίματος που είχε ξεκινήσει με τη δολοφονία του Κ. Μουζουράκη στο Πάτημα Αποκορώνου. Ο 31χρονος τότε Γιάννης Μουζουράκης που θεωρούσε ο Σελιανάκης ως ύποπτο για τη δολοφονία του ανιψιού του, έπεφτε νεκρός στο Περιστέρι. Ο Γιάννης Μουζουράκης περπατούσε στην οδό Τζωρτζ Κέννεντυ. Στη ζώνη του είχε περασμένο ένα περίστροφο. Ξαφνικά δέχτηκε μια ριπή από σφαίρες, ενώ δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Ο δολοφόνος του κρυβόταν σε μία οικοδομή και αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο και να χάνεται στο σκοτάδι. Λίγη ώρα μετά οι αστυνομικοί βρήκαν στις τσέπες του Μουζουράκη μια ταυτότητα με το όνομα Γεώργιος Μπουζάκης, η οποία όπως αποδείχτηκε είχε κλαπεί και τη χρησιμοποιούσε το θύμα για να μη συλληφθεί.

Να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο του 1995 ο Β. Σ. προσπάθησε να διαφύγει στον Καναδά αλλά συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια.

Η απόδραση

Το Σάββατο 20 Ιουλίου του 1996 ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη και θεαματικότερη έως τότε απόδραση από σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Οκτώ κρατούμενοι της φυλακής Αλικαρνασσού έφευγαν σαν κύριοι από την κεντρική πύλη του καταστήματος αποδεικνύοντας ότι το κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας της Αλικαρνασσού αποτελούσε ένα ξέφραγο αμπέλι. Ανάμεσά τους και οι χαρακτηρισμένοι από την ΕΛΑΣ ως άκρως επικίνδυνοι κακοποιοί Βεγγάλης Σελιανάκης 40 ετών τότε και ο 26χρονος τότε Θεσσαλονικιός Δημήτρης Λιαρμακόπουλος.
Χάρη στην γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε από το πρώτο λεπτό από την Αστυνομία συνελήφθησαν οι έξι από τους οχτώ βαρυποινίτες που απέδρασαν, όχι όμως και οι Σελιανάκης και Λιαρμακόπουλος
Η κινηματογραφική απόδραση των «οχτώ» ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου.
Οι οχτώ βαρυποινίτες με αρχηγούς τους Σελιανάκη και Λιαρμακόπουλο ο οποίος είχε μεταχθεί πρόσφατα στην Αλικαρνασσό, εφοδιασμένοι και οι δύο με πιστόλια και αυτοσχέδια μαχαίρια, εξουδετέρωσαν τις δύο εσωτερικές φρουρές. Μπροστά από την κεντρική πύλη, εξουδετέρωσαν έναν άλλο κρατούμενο το Μ. Γκιαουράκη, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του … φύλακα.
Στη συνέχεια βρισκόμενοι στον εξωτερικό χώρο της φυλακής παίρνουν σαν όμηρο τον φύλακα Μαν. Μερτζάνη.
Οι αστυνομικοί προκειμένου να αποτρέψουν την απόδραση κάνουν χρήση των όπλων τους και ανταποδίδουν στα πυρά που δέχονται οι οπλισμένοι «εγκέφαλοι» της απόδρασης Σελιανάκης και Λιαρμακόπουλος, καταφέρνοντας παράλληλα να γλιστρήσουν μέσα στο σκοτάδι.
Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι περισσότεροι από τους κρατουμένους. Στα δίχτυα της Αστυνομίας λίγες ώρες μετά έπεφταν οι Δημήτρης Προεστός, Δημήτρης Αγαπητός, Λεωνίδας Γκίκας, Ηλίας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαίάκης και Νίκος Βλαχογιάννης.

Οι δραπέτες 

Ο Β. Σελιανάκης ήταν γνωστός από την πολύνεκρη βεντέτα στον Αποκόρωνα Χανίων. Από τον Ιανουάριο μέχρι την ημέρα που απέδρασε κρατούνταν στη φυλακή της Αλικαρνασσού, μετά την πολύκροτη δίκη για το φόνο του 24χρονου Κώστα Μουζουράκη.

Ο Δ. Λιαρμακόπουλος ήταν γνωστός για τη δράση του στη Θεσσαλονίκη και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία.

Ο Δ. Αγαπητός ήταν γνωστός για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του νεαρού τσιγγάνου Μαρσελίνο. Για ανθρωποκτονία είχαν καταδικαστεί και οι Γκίκας, Προεστός και Καραγκούνης. Ο Μαϊκάκης για ληστεία σε τράπεζα και ο Βλαχογιαννάκης για κλοπές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου