Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Οταν οι κρατούμενοι ξεδιπλώνουν την ψυχή τους και δημιουργούνΤης Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Η …ισορροπία της φυλακής Αλικαρνασσού σε ένα έργο

Κρατούμενοι ξεδιπλώνουν την ψυχή τους στην έκθεση της πλατείας Ελευθερίας

Για τις φυλακές Αλικαρνασσού τα εγκαίνια της ετήσιας  έκθεσης των χειροποίητων έργων κρατουμένων είναι μία γιορτή με πολλούς συμβολισμούς και έντονα συναισθήματα. Από τον διευθυντή της φυλακής και το προσωπικό μέχρι τους εθελοντές, οι οποίοι υποστηρίζουν χρόνια αυτήν τη δράση, η χαρά όλων ήταν έκδηλη και ήταν σαν εκείνη των μικρών παιδιών.

Καμαρώνουν γι’ αυτήν την προσπάθεια που κοντεύει να …σαρανταρίσει, παλεύουν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την έκθεση παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και συνεχίζουν να  παρέχουν στους κρατούμενους τη δυνατότητα της έκφρασης, της δημιουργίας αλλά και του βιοπορισμού.

Και μπορεί οι ίδιοι οι κρατούμενοι να απουσιάζουν από το περίπτερο της έκθεσης στην πλατεία Ελευθερίας, «μιλούν» όμως μέσα από τα εκθέματά τους. Κάποιες από τις δημιουργίες τους είναι άκρως εντυπωσιακές σε βαθμό που  επισκέπτες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.   Υπάλληλοι της φυλακής όμως τους ενημέρωσαν ότι ορισμένες  κατασκευές δεν πωλούνται καθώς προορίζονται για τη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο κτίριο των Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην Ερμού, από τις 27 Σεπτεμβρίου με εκθέματα από όλες τις φυλακές της Ελλάδος.

Η …ισορροπία της φυλακής

 Στο κέντρο του ειδικού εκθεσιακού περιπτέρου αιωρείται ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο έργο κρατουμένου που τιτλοφορείται «ισορροπία της φυλακής» , όπως μας ενημέρωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Νίκος Ριζωτάκης και Μανόλης Αποστολάκης, δύο εκ των υπευθύνων των συνεργείων των φυλακών Αλικαρνασσού. Το ξυλόγλυπτο αυτό που αιωρείται αρμονικά, χωρίς να παρεκκλίνει ούτε εκατοστό, επί της ουσίας αντικατοπτρίζει την σύμπνοια που διακατέχει τους ανθρώπους των φυλακών Αλικαρνασσού, ανεξαρτήτως θέσεως και ισχύος. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι κρατούμενοι για τις κατασκευές αγοράστηκαν από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι προσπαθούν να τους στηρίξουν από το υστέρημά τους.

Όσοι ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης-πολλοί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω υπηρεσίας-δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον και  όλοι μαζί αναφέρονταν  στους εθελοντές, στην κεραμίστρια κ. Μαριάνθη Σφακιανάκη, η οποία δίδαξε σε κρατούμενους την τέχνη του πηλού, στις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού και σε πολλούς άλλους ακόμα που στηρίζουν τους κρατούμενους και τον θεσμό αυτής της έκθεσης. Ακόμα και ο μπουφές που στήθηκε αλλά και ο εξοπλισμός που διατέθηκε ήταν μία προσφορά του Κρητικού Φούρνου και της Siganos Executive Foods events.

Θερμός υποστηρικτής της εξωστρέφειας και της διατήρησης του προφίλ που έχουν πλέον κατακτήσει οι φυλακές Αλικαρνασσού μέσα από αυτές τις εναλλακτικές δράσεις παραμένει  πάντα ο διευθυντής των φυλακών, Κώστας Μαυραντωνάκης. Άνθρωπος με διευρυμένους ορίζοντες, ενδιαφέρεται να δώσει κίνητρα στους κρατούμενους και υποστηρίζει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανήσυχο πνεύμα παραμένει και ο αρχιφύλακας της Αλικαρνασσού, Δημήτρης Ντέγκας, γνωστός άλλωστε από τη συνδικαλιστική του δράση, ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αλλαγή του προφίλ των φυλακών Αλικαρνασσού. Ένα όραμα που μοιράζεται με πάθος και η νυν διοίκηση της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αλικαρνασσού υπό την προεδρία του υπερδραστήριου Νίκου Φιλιππάκη, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Πιέζει, επιμένει και διεκδικεί για το καλό της φυλακής και των κρατουμένων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου, τελέστηκαν χθες παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να είναι παρών, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια. Εκεί ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι οποίοι με την παρουσία τους και τα λεγόμενά τους εξέφρασαν τη στήριξη και την υποστήριξη τους προς τους κρατούμενους, καλώντας τους Ηρακλειώτες να επισκεφθούν την έκθεση. Σε αυτήν ο επισκέπτης θα δει ψηφιδωτά, αγιογραφίες, πανέμορφα ξυλόγλυπτα, κεραμικές δημιουργίες, εντυπωσιακά ξύλινα καράβια, κομπολόγια κ.α. Διατίθενται επίσης σαπούνια, τα οποία έχουν παρασκευαστεί στην αυτοσχέδια μονάδα σαπωνοποιίας της φυλακής αλλά και φυτά (αρωματικά, αλόη βέρα και τόσα άλλα) από το φυτώριο της φυλακής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου