Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Ουρά… στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου για το πόθεν έσχες
Ένα μήνα πριν την παραγραφή καλούν πανελλαδικά σε… απολογία 2.000 σωφρονιστικούς

Οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν ότι έχουν αποστείλει τα πόθεν έσχες επικαλούμενοι τις αποδείξεις αποστολής των ΕΛΤΑ
Οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν ότι έχουν αποστείλει τα πόθεν έσχες επικαλούμενοι τις αποδείξεις αποστολής των ΕΛΤΑ


Το «ραβασάκι» παρέλαβαν 70 σωφρονιστικοί και 11 υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αλικαρνασσού

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Στα… κάγκελα βρίσκονται σωφρονιστικοί και υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αλικαρνασσού, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες έλαβαν «ραβασάκια» προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον της αρμόδιας πταισματοδίκη Ηρακλείου για να δώσουν εξηγήσεις για την «μη υποβολή του πόθεν έσχες του 2012», το οποίο αφορά στην χρήση του έτους 2011.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν, οι κλήσεις αυτές εστάλησαν με… καθυστέρηση πέντε ετών και μόλις ένα μήνα πριν την παραγραφή του αδικήματος το οποίο φέρονται να έχουν διαπράξει.

Δηλαδή με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου, οι καλούντες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τα όσα τους αποδίδονται, να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει η εισαγγελική αρχή με βάση την δικογραφία της αρμόδιας Αρχής Παραλαβής και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και να διαβιβαστεί το πόρισμα στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Έτσι από προχθές, 2 του μηνός έως και τις 12 Μαϊου στο πταισματοδικείο Ηρακλείου αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο αν ληφθεί υπόψη ότι 81 υπάλληλοι (70 σωφρονιστικοί και ένδεκα της εξωτερικής φρουράς) θα περάσουν από το γραφείο της πταισματοδίκη, η οποία έχει χρεωθεί την υπόθεση.

Σε… απολογία 2.000 σωφρονιστικοί!

Όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αλικαρνασσού, Νίκος Φιλιππάκης ανάλογες κλήσεις έλαβαν και οι συνάδελφοι τους από τις φυλακές Χανίων και Νεάπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Συνολικά από τους περίπου 2.100 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι 2.000 καλούνται σε …απολογία για το πόθεν έσχες του 2012. «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να βάλουμε τα γέλια ή τα κλάματα. Έρχονται μετά από μία πενταετία και ενώ υπάρχει παραγραφή σε ένα μήνα να μας ελέγξουν όλους για το πόθεν έσχες του 2012, το οποίοι απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω είχε σταλεί αλλά με την χειρόγραφη μορφή που ήταν τότε. Αν οι σάκοι με τους φακέλους έχουν καταχωνιαστεί κάπου και δεν τους βρίσκουν με δική τους υπαιτιότητα, δεν φταίμε εμείς ώστε να υποβάλλουν σε τέτοια διαδικασία έναν ολόκληρο κλάδο. Από την άλλη είναι τραγελαφικό και αποκαλυπτικό της προχειρότητας που υπάρχει ότι… θυμήθηκαν να μας ελέγξουν πέντε χρόνια μετά και ένα μήνα πριν την παραγραφή. Δεν είμαστε πλούσιοι ούτε αποκρύπτουμε εισοδήματα. Το κράτος έχει πλέον την δυνατότητα να «ξεσκονίσει» τον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Προσωπικά, δύο εκδοχές μπορώ να σκεφτώ γι’ αυτό που συμβαίνει: ή επιδιώκουν να ενεργήσουν φοροεισπρακτικά και να επιβάλλουν κάποιο πρόστιμο δήθεν για την μη υποβολή του πόθεν έσχες ή ενεργούν με αυτόν τον τρόπο ως μέσο πίεσης σε βάρος των σωφρονιστικών».

Ο ίδιος μετέφερε ότι η όλη διαδικασία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των σωφρονιστικών, οι οποίοι δηλώνουν εξοργισμένοι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς Αλικαρνασσού Γιάννης Συκιωτάκης επίσης μετέφερε το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των συναδέλφων του, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς έχουν ακόμα στην διάθεση τους τα αποκόμματα του ταχυδρομείου μέσω των οποίων είχαν αποστείλει τους σχετικούς φακέλους στην αρμόδια Αρχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου