Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017Ένα «μικρό Αιγαίο» στα νότια της Κρήτης: Στον σχεδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης και το αεροδρόμιο
Συμβουλές από τον έγκλειστο αδελφό του στην Αλικαρνασσό έπαιρνε ο «πυρηνάρχης» του κυκλώματος των διακινητών


Σε σπηλιές της νότιας Κρήτης στοίβαζαν τους μετανάστες οι διακινητές μέχρι να περάσει το πλοίο για Ιταλία

Σε σπηλιές της νότιας Κρήτης στοίβαζαν τους μετανάστες οι διακινητές μέχρι να περάσει το πλοίο για Ιταλία


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ένα …τσιγάρο δρόμος αποδεικνύεται για τους διακινητές μεταναστών η θαλάσσια διαδρομή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα νότια παράλια της Κρήτης, ιδιαίτερα σε περιόδους καλοκαιρίας. Τα όσα περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι μπορεί να μην είμαστε Αιγαίο, όμως η Κρήτη βρίσκεται μία ανάσα από την βόρεια Αφρική και πίσω περιμένουν …καραβιές.

Από την περασμένη άνοιξη, σκάφη «τίγκα» στους μετανάστες ήρθαν και έφυγαν από τα νότια παράλια της Κρήτης, φόρτωσαν και ξεφόρτωσαν, με τους διακινητές ανενόχλητοι να «τρίβουν» τα χέρια τους από τις «χρυσές δουλειές». Είναι εντυπωσιακό ότι ο 29χρονος Σύρος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη, ο επονομαζόμενος “Eshan” (που στην αραβική γλώσσα σημαίνει «εκείνος που προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους του») σκεφτόταν να «ανοίξει» και άλλο την δουλειά και γι’ αυτό το λόγο σχεδίαζε να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με Άραβα αποκαλούμενο ως Othanan, ο οποίος δραστηριοποιείται στην διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του βαλκανικού διαδρόμου. Επιπλέον σκόπευε να ενσωματώσει στο «παιχνίδι» της διακίνησης και το αεροδρόμιο για «κυριλέ» καταστάσεις και ανεβασμένο «τιμοκατάλογο» με προσδοκώμενο κέρδος ανά άτομο τις 3.000-4.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να είχε συναντηθεί στις 11 Φεβρουαρίου «με γυναίκα που εργάζεται σε αεροδρόμιο , συνάντηση που κανόνισε ο «Αστυνόμος», προκειμένου να διακινούν από κοινού αλλοδαπούς».

Σινιάλα με φακούς

Νυκτερινές ώρες, κυρίως στην διάρκεια του καλοκαιριού, σκάφη με μετανάστες προσεγγίζουν με σβησμένα φώτα απόκρημνες παραλίες των νοτίων παραλίων του Ηρακλείου. Συνεργοί τους από την ξηρά τους κάνουν σινιάλα με φακούς και τους καθοδηγούν. Αποβιβάζουν τους ταλαίπωρους όπου τους περιμένουν κουκουλοφόροι με τα όπλα στα χέρια. Πεζοπορία και στην συνέχεια τους στοιβάζουν σε οχήματα της οργάνωσης και τους μεταφέρουν υπό καθεστώς ομηρείας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σπίτια οικείων προσώπων μελών της οργάνωσης, αποθήκες, στάβλους, σπηλιές, θερμοκήπια.

Την «πρωτοκαθεδρία» στην οργάνωση έχουν σε τοπικό επίπεδο Σύροι και Αφγανοί με τους ντόπιους να είναι μάλλον τα «τσιράκια» των αλλοδαπών. Πολλές φορές στις καταγεγραμμένες συνομιλίες της ΕΛ.ΑΣ προκαλεί αίσθηση ότι εμπλεκόμενοι ντόπιοι κάθονται «σούζα» στις προσταγές του «αρχηγού» και των δύο …υπαρχηγών του.

Ο Eshan και ο… κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού

Με βάση την δικογραφία ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στην Κρήτη είναι και ένας Σύρος κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών.

Πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της κοινότητας των Σύρων στο Ηράκλειο αναφέρουν ότι ο 31χρονος έγκλειστος δεν είναι άλλος από τον αδελφό του Eshan. Κατά την Αστυνομία ο «παλιός» και μεγαλύτερος αδελφός δίνει οδηγίες στον μικρότερο ώστε να είναι πολύ προσεκτικός στις επαφές του, τον συμβουλεύει να μην μιλάει στα τηλέφωνα, να μην χρησιμοποιεί τα πραγματικά του στοιχεία ταυτότητας του και τον καλεί να τον επισκεφθεί στην φυλακή για να τα πουν δια ζώσης.

Ο μεγάλος αδελφός προειδοποιεί τον μικρό ως προς τις συναλλαγές που είχε με άλλον συγκατηγορούμενό του, καθώς ο τελευταίος κυκλοφορεί με περιοριστικούς όρους και είναι ήδη γνωστός στην Αστυνομία.

Η συνομιλία αυτή καταγράφεται στις 29 Ιανουαρίου και ενώ ήδη οι έρευνες της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου «μετρούν» αρκετούς μήνες.

Παρ’ όλα αυτά ο σκληρός, όπως περιγράφεται Eshan, προσπαθεί να καθησυχάσει τον αδελφό του, διαβεβαιώνοντας ότι ελέγχει απόλυτα τα 25 μέλη της οργάνωσης στην Κρήτη. Εκτιμά ότι αν προκύψει κίνδυνος, θα οφείλεται από την πλευρά του “Housam Es …”, στην Τουρκία.

Ο 29χρονος πάντως φέρεται να κόπτονταν πολύ για την φήμη του ονόματος του αν ληφθεί υπόψη άλλη συνομιλία του με στέλεχος του πυρήνα της Αιγύπτου δεδομένου ότι είχε ανακύψει πρόβλημα με το μεγάλο σκάφος που θα ερχόταν από μέρα σε μέρα για να παραλάβει τους μετανάστες. Συνομιλώντας με τον Αιγύπτιο, ο Eshan του προτείνει να οργανώσουν έστω την αποστολή μίας μικρής ξύλινης βάρκας χωρητικότητας 20 ατόμων «έτσι ώστε να μην δυσφημιστεί το όνομα τους στους κύκλους των αλλοδαπών και για να έχει χώρο και δυνατότητα να προετοιμάσει την μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού προς την Ιταλία αφού ήταν σε θέση να συγκεντρώσει 250 με 300 μετανάστες».

Οι δικαιολογίες που του δίνονται για την καθυστέρηση του σκάφους από την Αίγυπτο πάνε και έρχονται με τελευταία ότι ο καπετάνιος του σκάφους είχε ήδη κάνει ταξίδι στην Ιταλία και επέστρεφε στην βάση για τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες.

Στην δικογραφία αναφέρεται ότι ο ίδιος σε συνομιλία του ομολογεί ότι ασχολείται με την διακίνηση καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου μια 12ετία.

Προφυλακίσεις

Χθες απολογήθηκαν οι πρώτοι οχτώ συλληφθέντες εκ των οποίων οι επτά προφυλακίστηκαν. Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους αφέθηκε μόνο ένας ανήλικος Αφγανός στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, περιορισμός εντός του νομού Ηρακλείου και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έξι φορές το μήνα, δηλαδή ανά πενθήμερο. Σήμερα έχουν σειρά οι υπόλοιποι, ντόπιοι και αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίος ο «αρχηγός» και το «δεξί χέρι» του.

Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ένας εκ των Αφγανών «υπαρχηγών», 27 ετών, ο οποίος ήταν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Eshan.

Αναγνωρίζεται από μετανάστες, περιγράφεται ως εξαιρετικά βίαιος και ένοπλος. Από αυτόν ξεκίνησε η πρώτη άρση τηλεφωνικού απορρήτου τον περασμένο Ιούνιο.

Ως έτερος «υπαρχηγός» προσδιορίζεται ο Αφγανός «Αλί», ο οποίος επίσης περιγράφεται πολύ βίαιος κατά των μεταναστών. Το «πρωτοπαλίκαρο» του 29χρονου Σύρου «έλυνε και έδενε» στην περιοχή του Τσούτσουρα όπου «στρατολογούσε» άτομα κατ’ εντολή του Eshan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου