Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Επίσκεψη στο Κ.Κ Αλικαρνασσού από φοιτητές της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Την Τρίτη 29 Απριλιου 2014 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κ.Κ Αλικαρνασσού από τον επίτιμο πρόξενο της Ιταλίας στο Ηράκλειο κ. Alberto Bartolozzi ,τον καθηγητή κ. Piermaria Corso και ομάδας φοιτητών της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου για ακαδημαικούς σκοπούς.  




Σε φυλακή του Ντουμπάι, ο ντράμερ των Scorpions

 

Ο ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Scorpions, Τζέιμς Κότακ, είναι φυλακισμένος εδώ και σχεδόν ένα μήνα στο Ντουμπάι για «προσβολή του ισλάμ», καθώς,  σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, έκανε προσβλητική χειρονομία προς Πακιστανούς επιβάτες στο αεροδρόμιο.
Ένα δικαστήριο τον καταδίκασε χθες, Τρίτη, σε φυλάκιση ενός μήνα για «προσβολή του ισλάμ», αλλά σύμφωνα με τον Τύπο θα απελευθερωθεί σύντομα, καθώς έχει παραμείνει υπό κράτηση χρονική περίοδο αντίστοιχη της ποινής του. Τα γεγονότα χρονολογούνται από τις 3 Απριλίου. Ο Τζέιμς Κότακ βρισκόταν τότε στο χώρο τράνζιτ του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι, καθώς πήγαινε να παίξει στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών του προσωπικού του αεροδρομίου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Gulf News», ο μουσικός, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο με Πακιστανούς και Αφγανούς επιβάτες και κάλυψε τη μύτη του για να προστατευθεί από δυσάρεστες οσμές. Στη συνέχεια, άρχισε να εκστομίζει ύβρεις προς τους «αμόρφωτους μουσουλμάνους», αναφερόμενος στους Ασιάτες επιβάτες. Ενώπιον του δικαστηρίου που τον καταδίκασε, ο μουσικός παραδέχθηκε πως είχε πιεί, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.​
http://www.naftemporiki.gr/story/801683/se-fulaki-tou-ntoumpai-o-ntramer-ton-scorpions 

Σε τραγωδία κατέληξε διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών στις ΗΠΑ

Σταμάτησαν την εκτέλεση λίγα λεπτά πριν την ένεση αλλά ο θανατοποινίτης πέθανε από ανακοπή

Σε τραγωδία κατέληξε διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών στις ΗΠΑ 

Σε απίστευτη τραγωδία κατέληξε η πρώτη διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, εδώ και 80 χρόνια.
Ο επικεφαλής των φυλακών ζήτησε την αναβολή της δεύτερης εκτέλεσης μετά την τρομερή κατάληξη της πρώτης εκτέλεσης. Ο επικεφαλής διέταξε να σταματήσει η διαδικασία εκτέλεσης του πρώτου θανατοποινίτη, του Κλέιτον Λόκετ τρία έως τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της έγχυσης του θανατηφόρου μείγματος.
Η εκτέλεση σταμάτησε στις 18:23 τοπική ώρα της Τρίτης (02:23 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), καθώς αποδείχτηκε η "αποτυχία της ενδοφλέβιας" ένεσης όπως ανακοινώθηκε. Ο θανατοποινίτης όμως κατέληξε από προφανή ανακοπή της καρδιάς στις 19:06 τοπική ώρα της Τρίτης (03:23 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης)."Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση " είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο διευθυντής των φυλακών διέταξε επίσης την αναβολή της δεύτερης εκτέλεσης η οποία επρόκειτο να γίνει δύο ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος, η εκτέλεση του δεύτερου θανατοποινίτη Τσαρλς Ουόρνερ αναβλήθηκε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών
Η διπλή εκτέλεση επρόκειτο να γίνει με βάση ένα νέο πρωτόκολλο που αφορά τη θανατηφόρο ένεση, η οποία όμως δεν έχει εξεταστεί ποτέ και δεν είναι γνωστό το μείγμα της. Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.
Πριν από την πρώτη αποτυχημένη εκτέλεση η συνήγορος ενός από τους θανατοποινίτες είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα του ενέσιμου διαλύματος.. " Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά για να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν . Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως" είπε η Μαντλίν Κοέν συνήγορος του Ουόρνερ.
Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών την πεντοβαρβιτάλη αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.
http://www.news.gr/kosmos/hpa/article/145308/se-tragodia-katelhxe-diplh-ektelesh-thanatopoiniton.html 

ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία

Διετέλεσαν φυλακές για πολλά χρόνια, ενώ στα υγρά και ανήλιαγα κελιά τους εγκλείστηκαν δολοφόνοι, τρομοκράτες,ληστές και γενικότερα εγκληματίες παντός είδους. Στο πέρασμα του χρόνου κάποιες σφραγίστηκαν, άλλες έκλεισαν και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, ενώ ορισμένες αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν για τον τόπο στον οποίο βρίσκονται. Τελευταία μόδα ανά τον κόσμο είναι η δημιουργία περίεργων ξενοδοχείων, που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, λοιόν, οι φυλακές μεταμορφώνονται σε πολυτελή διαμερίσματα, εντυπωσιακά λοφτ και χλιδάτα κτήρια, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια εμπειρία… εγκλεισμού!

1. Μalmaison, Oxford, Βρετανία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Η φυλακή Oxford έκλεισε το 1996 και στη συνέχεια ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο, διατηρώντας στο έπακρο την εξωτερική εμφάνιση που είχε κατά το παρελθόν.

2. Jailhotel Lowengraben, Lucerne,Ελβετία

ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Χτίστηκε το 1862 και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι το 1998, από όταν και έγινε ξενοδοχείο. Οι τιμές στις σουίτες ξεκινούν από τα 120 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οικονομικότερες επιλογές. «Από αυτή τη… φυλακή κανείς δεν θα θέλει να αποδράσει», αναφέρεται στο site της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

3. Four Seasons Istanbul, Turkey
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης έμελλε να φιλοξενεήσει διαβόητους κακοποιούς, ενώ στις μέρες μας είναι γνωστό για τη χλιδή και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει στους τυχερούς επισκέπτες του. Στα must, η θέα προς το Βόσπορο που κόβει την ανάσα.

4. Celica, Ljubljana, Σλοβενία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχείαΧτίστηκε το 1882 και διετέλεσε για αρκετά χρόνια στρατιωτική φυλακή. Τα κελιά διαμορφώθηκαν σε άνετα δωμάτια, διατηρώντας τις σιδερένιες μπάρες εις ανάμνησιν της παλαιότερης χρήσης.

5. Karosta, Liepaja, Λετονία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Πολύ λίγες αλλαγές έχουν γίνει στην εν λόγω φυλακή της Λετονίας από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί ως σωφρονιστικό ίδρυμα των Τσάρων και στη συνέχεια της KGB. «Σκοπός είναι να κοιμηθείς σε ένα σιδερένιο κρεβάτι και να έχεις ένα μενού φυλακής», αναφέρεται στη μπροσούρα του ξενοδοχείου.

6. Ottawa Jail Hostel, Καναδάς
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Η φυλακή ονομαζόταν Carleton County Gaol από το 1862 μέχρι 1972, από τα κελιά της οποίας πέρασαν γνωστοί εγκληματίες της χώρας. Ο τελευταίος όροφος ήταν για τους θανατοποινίτες, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές. Σε πολύ μικρά κελιά (1×3 μέτρα), χωρίς θέρμανση και με πολλή υγρασία οι κρατούμενοι απλώς… μετρούσαν μέρες. «Μεγαλώσαμε τα δωμάτια αλλά οι περισσότεροι χώροι έμειναν ανέπαφοι για να μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής», λέει ο υπεύθυνος.

7. Langholmen Hotel, Στοκχόλμη, Σουηδία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Βαριές μεταλλικές πόρτες και μακρόστενοι διάδρομοι θυμίζουν την πρότερη χρήση του κτηρίου ως φυλακή. Τα ανοιχτά χρώματα στους τοίχους και η minimal διακόσμηση δίνουν μια σύγχρονη πινελιά.

8. The Old Mount Gambier Gaol, Νότια Αυστραλία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Από το 1866 μέχρι το 1995 φιλοξένησε διάσημους εγκληματίες, ενώ στις μέρες μας διατηρεί ανέπαφα τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και «διακοσμητικά» στοιχεία του παρελθόντος.

9. Alcatraz Hotel, Kaiserslauten, Γερμανία
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Διάσημο όνομα για μια πρώην φυλακή, που προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσει για λίγο ως κρατούμενος. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει ειδική γκαρνταρόμπα με… ριγέ στολές αλλά και η δυνατότητα επιλογής κοινού μπάνιου και μενού… των φυλακισμένων.

10. Lloyd Hotel, Άμστερνταμ
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1963 ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κρατουμένων της χώρας. Μία από τις πλέον αυστηρές φυλακές της Ολλανδίας, αποτελεί σήμερα ένα υπερλούξ ξενοδοχείο 117 design δωματίων που υπόσχεται αξέχαστη διαμονή.

11. Hotel Katajanokka, Φινλανδία

ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Βρίσκεται στο κέντρο του Ελσίνκι και κάποτε φιλοξενούσε κρατουμένους μέχρι να γίνουν οι δίκες τους, μεταξύ αυτών και τον Risto Ryti, τον πρόεδρο της Φινλανδίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα είναι ένα ενδιαφέρον ξενοδοχείο με πολλά στοιχεία να θυμίζουν το πάλαι ποτέ σπουδαίο παρελθόν του κτηρίου.

12. The Liberty Hotel, Βοστώνη
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία 
Μέχρι το 1972 ήταν η χειρότερη φυλακή της περιοχής, γνωστή για τις άθλιες συνθήκες αλλά και την παραβατική συμπεριφορά που επικρατούσε στο εσωτερικό της από κρατουμένους και προσωπικό. Σήμερα προσφέρει υψηλής ποιότητας διαμονή και μια εξαιρετική βιβλιοθήκη.

13. Het Arresthuis, Ολλανδία
Ολοκαίνουργια άφιξη στην Ολλανδία, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που διετέλεσε φυλακή από το 1863 μέχρι το 2007. Τα 150 κελιά του μεταμορφώθηκαν σε 36 δesign δωμάτια, το καθένα από τα οποάι φέρει το δικό του όνομα: «Ο Υπεύθυνος», «Ο Φύλακας», «Ο Δικηγόρος», «Ο Δικαστής» κ.λπ.
ΔΕΙΤΕ: 13 φυλακές που έγιναν πολυτελή ξενοδοχεία

 https://gr.celebrity.yahoo.com/news/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5-13-

Ψάχνουν τον αποστολέα του βομβοδέματος στο Α.Τ. Ιτέας

 

Τον αποστολέα του βομβοδέματος, που έφτασε το πρωί της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιτέας μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία, αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που αναμένει τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστώσει τα κοινά και τις διαφορές του εκρηκτικού περιεχομένου με παρόμοια εκρηκτικά δέματα από το... παρελθόν.
Ο φάκελος, που σήμανε συναγερμό χθες στην ΕΛ.ΑΣ. κι εξουδετερώθηκε από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, είχε παραλήπτη τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και φερόμενη ως αποστολέα τη «ΜΚΟ Αρχιεπισκοπή».
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος είχε ενσωματωθεί μέσα σε βιβλίο, αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτική ύλη (ΤΝΤ), μπαταρία και πυροκροτητή με ανάλογη συνδεσμολογία, βίδες και καρφιά.
Οι αρχές εκτιμούν ότι η αποστολή του βομβοδέματος στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα δεν ήταν τυχαία, καθώς σε αυτό είχε διανυκτερεύσει ο 42χρονος βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στις Φυλακές της Νιγρίτας από τις Φυλακές Μαλανδρίνου μετά τη εν ψυχρώ δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργο Τσιρώνη.
Για τον άγριο βασανισμό του Καρέλι, που οδηγήσε στο θάνατό του, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Εις βάρος των αστυνομικών της Ιτέας αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων του Μαλανδρίνου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, οι οποίες μένει να προσωποποιηθούν κατά την πορεία της ανάκρισης.
Το στοιχείο αυτό προβληματίζει τους αστυνομικούς, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραλάβουν ανάλογους φακέλους και άλλοι παραλήπτες.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=428236 

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Βρέθηκε αυτοσχέδιο μαχαίρι στις φυλακές Δομοκού

 Βρέθηκε αυτοσχέδιο μαχαίρι στις φυλακές Δομοκού Ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι εντοπίστηκε στις 13.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στις φυλακές Δομοκού, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων στα κελιά των κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr, το μαχαίρι, το οποίο κατασχέθηκε, εντοπίστηκε στην πτέρυγα Ε2 των φυλακών, επιμελώς κρυμμένο στο κρεβάτι ενός 51χρονου ομογενούς κρατουμένου από το Καζακστάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ναρκωτικά.

http://www.zougla.gr/greece/article/vre8ike-aftosxedio-maxeri-stis-filakes-domokou 

Βόμβα για να σκορπίσει το θάνατο έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας

 Βόμβα για να σκορπίσει το θάνατο έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας

Εξουδετερώθηκε από συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, ο παγιδευμένος φάκελος που εστάλη με το ταχυδρομείο σήμερα το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Ιτέας. Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε κατασκευαστεί με σκοπό να υπάρξουν θύματα.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι ο μηχανισμός ήταν μέσα σε βιβλίο που είχαν αφαιρεθεί οι σελίδες και αποτελούνταν από περίπου 600 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ μέσα στην οποία υπήρχαν καρφιά, βίδες και μπουλόνια. Επίσης υπήρχε πυροδοτικός μηχανισμός από πυροκροτητή, μπαταρίες και συσκευή παγίδευσης που θα πυροδοτούσαν την εκρηκτική ύλη, στην περίπτωση που κάποιος άνοιγε το βιβλίο.
Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε φάκελο με αποστολέα ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι εάν γινόταν η έκρηξη θα υπήρχαν σίγουρα νεκροί στο χώρο.
Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού μεταφέρονται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας για εργαστηριακή έρευνα, ενώ θα γίνει σύγκριση και με αντίστοιχους παλαιότερους παγιδευμένους φακέλους, μεταξύ των οποίων και αυτόν που εστάλη στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, από την έκρηξη του οποίου είχε σκοτωθεί ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης.
Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113264948 

Σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στις ευρωπαϊκές φυλακές

Οι ευρωπαϊκές φυλακές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υπερπληθυσμό κρατουμένων, διαπιστώνει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία ζητείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να υιοθετήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό εναλλακτικές μορφές φυλάκισης.Με σημερινή του έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές φυλακές, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν μειώσει τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η έκθεση διαπιστώνει ότι μεταξύ 2011 και 2012 και ανά εκατό διαθέσιμες θέσεις, ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε ελαφρά, από 99,5 πρόσωπα σε 98.
Παρά τη μείωση των κατά 90.000 πρόσωπα στον πληθυσμό των φυλακών (μείωση 5%, από 1.825.000 το 2011 σε 1.737.000 το 2012), ο υπερπληθυσμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα σε 21 φυλακές σε όλη την Ευρώπη, με την Σερβία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ουγγαρία και το Βέλγιο να εξακολουθούν να είναι οι χώρες με την υψηλότερη υπερσυγκέντρωση κρατουμένων στις φυλακές τους.Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι, τα δικαστήρια συχνά επιβάλλουν ποινές στέρησης της ελευθερίας ακόμη και για όχι ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, πράγμα που όπως διευκρινίζεται, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το 20% των κρατουμένων εκτίουν ποινές φυλάκισης για λιγότερο από ένα έτος.Με βάση τα στοιχεία του 2012 διαπιστώνεται στην έκθεση ότι, στον συνολικό αριθμό κρατουμένων στις ευρωπαϊκές φυλακές, το 20% αφορούσε καταδικασμένους για κλοπές, το 17% καταδικασμένους για διακίνηση ναρκωτικών και το 13% καταδικασμένους για ανθρωποκτονία. Αναφέρεται, τέλος ότι, με βάση τα στοιχεία του 2011, τα έξοδα ανά κρατούμενο το 2010 ανέρχονταν, κατά μέσον όρο την ημέρα, σε 93 ευρώ ενώ το 2011, τα έξοδα αυξήθηκαν στα 103 ευρώ την ημέρα.

 http://www.nooz.gr/world/sovaro-provlima-uperpli8usmoi-stis-europaikes-fulakes

Ενεργοβόρα τα κτίρια των φυλακών

 

Περίπου 200.000 ευρώ είναι η ετήσια δαπάνη ενέργειας για τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και 120.000 για τις αγροτικές Κασσάνδρας, κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με διάφορες παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσυσσωρευτών και φωτοβολταϊκών.
Μάλιστα, η δαπάνη εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων, θα μπορούσε να αποσβεστεί σε δύο χρόνια όπως εκτιμάται σε μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΑΠΘ στo πλαίσιο του έργου «European Sustainable Energy Awards for Prisons (E-SEAP)».
Το έργο E-seaP αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις φυλακές υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση υλοποιούμενη σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα, την καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων των φυλακών, την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης και το διάλογο με τις κοινότητες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν 14 σωφρονιστικά ιδρύματα από οκτώ περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης και στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Τα κτίρια των φυλακών είναι ενεργοβόρα εξαιτίας της παλαιότητάς τους, της συνεχούς χρήσης και των απαιτήσεων ασφάλειας» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός και μέλος της επιστημονικής ομάδας του έργου, Δημήτρης Ταμπάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα αποτελέσματα του έργου όπου δόθηκαν και βραβεία. Τα δύο ιδρύματα που συμμετείχαν στην Ελλάδα κατάφεραν να κατακτήσουν το χάλκινο βραβείο καθώς, μετά τις υποδείξεις των επιστημόνων για την ορθολογική χρήση της ενέργειας, έδειξαν σημαντική βελτίωση της αρχικής κατάστασης.
«Μελετήσαμε από το 2011 έως και το 2013 τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου στις δύο φυλακές και διαπιστώσαμε υψηλά ποσά ενέργειας και κατ΄ επέκταση, μεγάλες δαπάνες.
Σε δεύτερο επίπεδο, εκπονήσαμε ειδικές προμελέτες για συγκεκριμένα ενεργειακά έργα, σε συνεργασία με την διοίκηση και τους τεχνικούς των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Προτείναμε, για παράδειγμα, την εγκατάσταση ηλεκτρικού λέβητα στη φυλακή Διαβατών και την εγκατάσταση ηλεκτρικού υποσταθμού μέσης τάσης για την ηλεκτροδότηση της φυλακής, σε συνδυασμό με την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου απεξάρτησης του συγκροτήματος.
Για τη φυλακή Κασσάνδρας προτείναμε την εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στο στέγαστρο του χώρου στάθμευσης» εξήγησε ο κ.Ταμπάκης. Μάλιστα, με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μπορεί να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου μέχρι και 40%!
«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και παράλληλα προσπαθήσαμε με σεμινάρια, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι, να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., Γρηγόρης Κ. Παπαγιάννης.
http://www.nooz.gr/greece/energovora-ta-ktiria-ton-fulakon 

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο καλλιτέχνης των φυλακών Αλικαρνασσού σχεδίαζε απόδραση 

 

 

Μία πολύ καλά σχεδιασμένη δουλειά με σκοπό να αποδράσει είχε κάνει ένας Αργεντινός κρατούμενος στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο. Τις τελευταίες δύο - τρεις ημέρες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έβρισκαν πέτρες στους κάδους των απορριμμάτων, γεγονός που τους κίνησε αμέσως την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι πέτρες ήταν τυλιγμένες με εφημερίδα έτσι ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές.
Το μεσημέρι του Σαββάτου λοιπόν έγιναν έρευνες στα κελιά των φυλακών και αποδείχθηκε ότι οι πέτρες, ήταν τα μπάζα από ένα λαγούμι που είχε σκάψει στο κελί του ο Αργεντινός κρατούμενος. Μάλιστα,  οι πληροφορίες του ekriti.gr αναφέρουν ότι ο αλλοδαπός έγκλειστος, είχε φροντίσει να σκάψει σε σημείο το οποίο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το κρεββάτι του. Το καλοσχεδιασμένο του όμως έργο δεν τελειώνει εδώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φυλακισμένος που κρατείται για ένοπλες ληστείες στο παρελθόν, είχε βάψει ένα μεγάλο πανί στο χρώμα του δαπέδου με το οποίο κάλυψε το ... λαγούμι του έτσι ώστε αυτό να μην γίνεται ευδιάκριτο από τους φύλακες. Ο Αργεντινός που στο επάγγελμα είναι ζωγράφος, ισχυρίζεται ότι σχεδίασε μόνος του την απόδραση κι ότι ο συγκρατούμενος του δεν φέρει καμία ευθύνη.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία έφτασε στο σωφρονιστικό κατάστημα προκειμένου να εξακριβώσει τι έχει συμβεί, με τις ελπίδες του ζωγράφου να ... μαυρίζουν.
του Γιώργου Ι. Παπαδάκη

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης εμφάνισης των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στους φορείς υποδοχής η οποία αναφέρει οτι οι υπάλληλοι (Δημ.Αστυνομικοί) που μετατάσσονται στους κλάδους ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης και ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας, οφείλουν να εμφανιστούν στους φορείς υποδοχής, το αργότερο,μέχρι και τις 5 Μαΐου 2014.

 ΦΕΚ Γ 540 - 25.04.2014

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το Φ.Ε.Κ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μονάδα απεξάρτησης σε φυλακή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μονάδα απεξάρτησης σε φυλακή για πρώτη φορά στην ΕλλάδαΣε ειδική πτέρυγα που θα λειτουργήσει από το ΚΕΘΕΑ

Η πρώτη, στην Ελλάδα, μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα θα λειτουργήσει από τις 13 Ιουνίου στις δικαστικές φυλακές Διαβατών από τη Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ-"ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, που εφαρμόζεται στην Ευρώπη μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και δίνει τη δυνατότητα σε τοξικοεξαρτημένους κρατουμένους να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ σε μια αυτόνομη μονάδα.

"Το διώροφο κτίριο, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα έως 84 κρατούμενοι, είναι ανεξάρτητο από τις φυλακές, έχει δηλαδή το δικό του προαύλιο, ξεχωριστά μαγειρεία και κελιά τριών ατόμων, όπου όσοι θα φιλοξενούνται σε 24ωρη βάση, δεν θα έχουν καμία επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους των Διαβατών" αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ-"ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" Χρήστος Βέττας.

Όπως εκτιμά, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με μεγάλες προσδοκίες που βρίσκεται όμως στη σωστή κατεύθυνση της έννοιας του σωφρονισμού.

"Είναι ενδεικτικό ότι από τους 14.000 που κρατούνται στις φυλακές, το 75% απ' αυτούς έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη χρήση ουσιών. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει -κυρίως στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται παρόμοια προγράμματα σε πολλές φυλακές- το 70% των ατόμων που τα παρακολουθούν, απεξαρτώνται από τις ναρκωτικές ουσίες, η παραβατική συμπεριφορά μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ομαλής ενσωμάτωσης στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση. Επιπλέον, το κόστος της κράτησης για το ελληνικό δημόσιο μειώνεται στο 1/4 αφού μέσα στη μονάδα απεξάρτησης δεν απαιτείται φύλαξη σε τόσο μεγάλο βαθμό ενώ οι κρατούμενοι ετοιμάζουν μόνοι τους το φαγητό και αναλαμβάνουν την καθαριότητα του χώρου" εξήγησε ο κ. Βέττας συμπληρώνοντας ότι η λειτουργία της πτέρυγας "απαντάει" στο διπλό ζήτημα της απεξάρτησης αλλά και του αποστιγματισμού.

Το πρόγραμμα, διάρκειας ενάμιση χρόνου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι οι οποίοι, με την επιτυχή ολοκλήρωσή του, θα μπορούν στη συνέχεια και σύμφωνα με το νέο νόμο, να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και την ένταξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ.

Περιγράφοντας το χώρο που θα εγκαινιασθεί στις 13 Ιουνίου, ο κ.Βέττας ανέφερε ότι στο ισόγειο έχει αίθουσες για τις ομάδες θεραπείας, κουζίνα και τραπεζαρία και στο προαύλιο οι κρατούμενοι θα μπορούν να αθλούνται παίζοντας βόλεϋ και μπάσκετ.

"Να τονίσω", συνέχισε, "την άριστη συνεργασία που έχουμε με τη διοίκηση των φυλακών Διαβατών για την επίτευξη του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου, σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά σεμινάρια που διεξήχθησαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΚΕΘΕΑ".

"Άλλωστε, η συνεργασία με τη διοίκηση των φυλακών", προσθέτει, "έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια που υλοποιούμε παρεμβάσεις μέσω συμβουλευτικών προγραμμάτων σε έγκλειστους εξαρτημένους χρήστες". Βέβαια, οι παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ σε έγκλειστους χρονολογούνται από το 1987, αλλά τον τελευταίο χρόνο γίνονται σε πιο οργανωμένη μορφή, μέσω του ΚΕΘΕΑ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" σε όλες τις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την προετοιμασία για παραπομπή και ένταξη σε υποστηρικτικές και θεραπευτικές δομές και σε δομές επανένταξης αποφυλακισμένων στα Λαδάδικα.

"Συγκεκριμένα, το 2013, το πρόγραμμα συμβουλευτικής παρακολούθησαν 379 κρατούμενοι σε φυλακές της βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων 62 που αποφυλακίσθηκαν προσήλθαν στη συνέχεια στο Κέντρο υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στα Λαδάδικα. Τον μήνα που διανύουμε, 150 κρατούμενοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και 25 αποφυλακισμένοι προσέρχονται στο Κέντρο υποδοχής" ανέφερε ο κ.Βέττας.

Διευκρίνισε δε, ότι τα πρώτα 15 άτομα που θα μπουν στην ειδική πτέρυγα κρατουμένων που θα εγκαινιασθεί τον Ιούνιο, παρακολουθούν ήδη το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά.

 http://www.protothema.gr/greece/article/372946/monada-apexartisis-se-fulaki-gia-proti-fora-stin-ellada-/

Ζωντανεύει ξανά ο εφιάλτης με τους δραπέτες των Τρικάλων - Οι Αλβανοί άφησαν ελεύθερο έναν επικίνδυνο συνεργάτη του φονιά Μάριον Κόλα 

 - Ο δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, Σούλαχ Φάτος, κυκλοφορεί ελεύθερος
- Συναγερμός στις ελληνικές αρχές για τον 31χρονο συνεργάτη του Μάριον Κόλα
- Είχε διαπράξει 27 ληστείες σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας


Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν ότι η αλβανική αστυνομία άφησε ελεύθερο τον Σούλαχ Φάτος.
Πρόκειται για έναν επικίνδυνο δραπέτη των φυλακών Τρικάλων και πολύ στενό συνεργάτη του Μάριον Κόλα. Ο 31χρονος είχε αποδράσει μαζί με τον Κόλα, τον Ίλιρ Κούπα και άλλους σκληρούς Αλβανούς ποινικούς στις 22 Μαρτίου του 2013.

Ένα χρόνο μετα, στις 2 Μαρτίου 2014, ο Φάτος συνελήφθη σε μπλόκο κοντά στα Τίρανα. Τότε διέμενε στην Κέρκυρα και μάλιστα είχε διαπράξει 27 ληστείες στο νησί των Φαιάκων, την Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές τον αναζητούσαν και μάλιστα είχαν στείλει σχετικό έγγραφο στις αλβανικές αρχές. Η αναζήτηση του δραπέτη σταμάτησε όταν στις αρχές Μαρτίου οι Αεπικίνδυνου δραπέτη στο «μπλόκο» των Τιράνων.

Μάλιστα, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών μετέβη στα Τίρανα και τον ανέκριναν για την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων.

Ωστόσο, το δικονομικό σύστημα της Αλβανίας δεν εκδίδει ανθρώπους που έχουν διαπράξει αδίκημα σε άλλη χώρα, εκτός της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος.

Αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών μίλησε στο NewsIt τονίζοντας πως ο Φάτος δεν έχει λόγο να έρθει στην Ελλάδα, καθώς είναι καταζητούμενος, ενώ αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα του

http://www.eglimatikotita.gr/2014/04/blog-post_24.html 

Αιματηρή συμπλοκή στις κλειστές φυλακές Ναυπλίου

 

 Συμπλοκή μεταξύ ομάδων κρατουμένων στις φυλακές Ναυπλίου σημειώθηκε σήμερα το πρωί 23 Απριλίου, με αποτελεσμα ένα άτομο να μεταφερθεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα αλλοδαπών αποτελούμενη από 10 και πλέων άτομα επιτέθηκε με σίδερα και αλλά αιχμηρά αντικείμενα σε έναν άνδρα 38 ετών από την Νιγηρία κατά την ώρα του προαυλισμού.

Η επίθεση ήταν αιματηρή, καθώς ο άνδρας θύμα της επίθεσης τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στην χειρουργική μονάδα του Νοσοκομείου Ναυπλίου, όπου υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις (ραψίματα) κυρίως σε τραύματα στο κρανίο.

Σε έφοδο της φρουράς που έγινε αμέσως μετά στον εσωτερικό χώρο των φυλακών ανακάλυψαν πως οι δράστες είχαν ξηλώσει ολόκληρη σιδερένια κάσα πόρτας και με αυτά τα σίδερα πραγματοποίησαν την έφοδο.

Το θύμα της επίθεσης νοσηλεύεται φρουρούμενο στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

http://www.eglimatikotita.gr/2014/04/blog-post_5762.html 

Το εχθρικό κλίμα την ώθησε σε παραίτηση

Η κ. Κουτσομιχάλη είχε αντικαταστήσει την κ. Μαρία Στέφη στην ηγεσία των φυλακών μετά τις αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση Ξηρού. 

 Η κ. Κουτσομιχάλη είχε αντικαταστήσει την κ. Μαρία Στέφη στην ηγεσία των φυλακών μετά τις αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση Ξηρού.

Επιστολή παραίτησης στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου υπέβαλε πριν από είκοσι περίπου ημέρες η κ. Χαρά Κουτσομιχάλη, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Η κ. Κουτσομιχάλη είχε αντικαταστήσει την κ. Μαρία Στέφη (την 23η Ιανουαρίου) αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», o κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Χαράς Κουτσομιχάλη, η οποία ωστόσο το τελευταίο διάστημα απουσιάζει από τα καθήκοντά της κάνοντας χρήση νόμιμης άδειας.

Αδυναμία συνεργασίας

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στην επιστολή παραίτησής της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η κ. Κουτσομιχάλη ζητούσε να επιστρέψει στις γυναικείες φυλακές Θήβας, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, αδυναμία συνεργασίας με υπαλλήλους της φυλακής Κορυδαλλού. Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση Ξηρού και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος αρχιφυλάκων, η κ. Κουτσομιχάλη αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά από μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κορυδαλλού.

Για τις μετακινήσεις του Ξηρού από την Ε΄ στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών και τη συμμετοχή του στο πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν» των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι που ασκούσαν καθήκοντα αρχιφύλακα και ένας υπαρχιφύλακας. Επιπλέον, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο είχαν παραπεμφθεί 17 ακόμα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είτε ενεπλάκησαν στη μετακίνηση του Ξηρού από την Ε΄ στην Α΄ πτέρυγα το «επίμαχο» βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου είτε είχαν την ευθύνη για τις παράτυπες μετακινήσεις του Ξηρού εντός της φυλακής το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013. Από την έρευνα για την υπόθεση προέκυπτε ότι ο «Μανώλης» της «17 Νοέμβρη» άλλαζε πτέρυγες ακόμα και δύο ή τρεις φορές την ημέρα!

Σε χθεσινή δήλωσή του στην «Κ» εκπρόσωπος των σωφρονιστικών έκανε λόγο για «διάχυτο παράπονο» των υπαλλήλων όσον αφορά τη στάση της κ. Κουτσομιχάλη. Ειδικότερα, την κατηγόρησε ότι στο τελικό πόρισμα που συνέταξε δεν έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση του Συμβουλίου για την απαγόρευση μετακινήσεων κρατουμένων μεταξύ των πτερύγων δεν είχε κοινοποιηθεί στο προσωπικό της φυλακής. Η ίδια πηγή υποστήριξε, μάλιστα, ότι παλαιότερη ανακοίνωση - απόφαση του τέως διευθυντή Γιάννη Ανέστη, η οποία επέτρεπε στον Χριστόδουλο Ξηρό να προαυλίζεται στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών, δεν έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.

Η κ. Κουτσομιχάλη φέρεται να είχε θεωρήσει προσωρινή τη μετακίνησή της από τις φυλακές Θήβας σε αυτές του Κορυδαλλού και, μετά την κατάσταση που -κατά πληροφορίες- αντιμετώπισε στο νέο εργασιακό της περιβάλλον, πλέον επιδιώκει την άμεση επιστροφή στην προηγούμενη θέση της.

Απόπειρα απόδρασης
Απόπειρα απόδρασης από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ενός Ελληνα και ενός Ρουμάνου κρατουμένου το βράδυ του Μ. Σαββάτου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μάλιστα, ο Ελληνας κρατούμενος επιτέθηκε στον υπαρχιφύλακα και προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει κλείνοντάς του το στόμα, ενώ ο Ρουμάνος τον απειλούσε με δύο αυτοσχέδια μαχαίρια για να του δώσει τα κλειδιά. Κατά τους σωφρονιστικούς, ένας Αλβανός κρατούμενος αποδέσμευσε τον υπαρχιφύλακα από τα χέρια του Ρουμάνου. «Παλεύουμε μόνοι, όχι για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών αλλά στην κυριολεξία για τη ζωή όλων μας» αναφέρει η Ομοσπονδία. «Η αυτοδικία είναι σίγουρα λάθος, η αρνησιδικία όμως των υπευθύνων είναι ένα διαρκές έγκλημα».

http://www.kathimerini.gr/763860/article/epikairothta/ellada/to-ex8riko-klima-thn-w8hse-se-paraithsh 

To NEWS 247 "ανοίγει την πόρτα" των ελληνικών φυλακών: Επιθέσεις, βασανιστήρια, δολοφονίες. Συγκλονιστικές μαρτυρίες κρατουμένων και υπαλλήλων

 

 Τι πραγματικά συμβαίνει στις ελληνικές φυλακές; Τα προβλήματα, η εξαθλίωση που οδηγεί στη βία και οι άνθρωποι, που κατάφεραν να επιστρέψουν στην κοινωνία. Το NEWS 247 μίλησε με τους ειδικούς επιστήμονες, νομικούς, αλλά και όσους ζουν από μέσα την καθημερινότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Τι μας είπαν πρώην κρατούμενοι, που έδωσαν σκληρή μάχη για να επιστρέψουν στην κοινωνία

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μπρατσιάκου
Η δολοφονία του υπαρχιφύλακα Τσιρώνη από τον βαρυποινίτη Καρέλι πριν από ένα μήνα στις φυλακές Μαλανδρίνου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο Καρέλι βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Νιγρίτα Σερρών δυο μέρες μετά. Σύμφωνα με τη δικογραφία, υπεβλήθη «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια». Δεκαπέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι διώκονται για το θάνατό του.
Μέρες μετά, ένας κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις φυλακές Πατρών, ένας Αλβανός κρατούμενος σκότωσε με αυτοσχέδιο μαχαίρι έναν 24χρονο συντοπίτη του. Το Μεγάλο Σάββατο, ένας Ρουμάνος επιτέθηκε με δύο αυτοσχέδια μαχαίρια σε σωφρονιστικό υπάλληλο του Κορυδαλλού, καθώς και σε συγκρατούμενό του που έσπευσε να βοηθήσει τον υπάλληλο.
Επιθέσεις, δολοφονίες, βασανιστήρια, αυτοκτονίες. Τι συμβαίνει στις ελληνικές φυλακές; Με ποιον τρόπο ένα θεωρητικά ελεγχόμενο περιβάλλον μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των ιθυνόντων; Πως δημιουργείται χώρος για αυτοδικία σε ένα κράτος δικαίου; Ή μήπως το κράτος δικαίου έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις φυλακές στην Ελλάδα;
Το News247 επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, μέσα από μαρτυρίες κρατουμένων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών και νομικών.
«Δεν άνοιξε τώρα ο ασκός του Αιόλου, έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται» επισημαίνει Βασίλης Μπισμπίκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. «Έχουν γίνει 20-30 επιθέσεις προς σωφρονιστικούς τα τελευταία 2-3 χρόνια, κάποιες φορές με αυτοσχέδια μαχαίρια» προσθέτει και μου μιλά για ένα σύστημα που καταρρέει, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υπεράριθμους κρατούμενους. «Στο κατάστημα του Κορυδαλλού υπάρχουν βάρδιες όπου ένας υπάλληλος αντιστοιχεί σε 500 κρατουμένους.
Πως θα γίνει σωστά ο έλεγχος που πρέπει να γίνει; Πώς θα αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο γεγονός; Πως θα λειτουργήσει η φυλακή χωρίς τεχνικό προσωπικό, νοσοκόμους και γιατρούς; Γιατί για να λειτουργήσει μια φυλακή δεν φτάνει μόνο να τη φυλάς».
Προσπαθώ να διεισδύσω στην πλευρά των κρατουμένων, των πρώην κρατουμένων για τη ακρίβεια. Οι περισσότεροι αρνούνται να μου μιλήσουν και αυτοί που μιλούν ζητούν να μην αποκαλύψω την ταυτότητά τους. «Δεν θέλω να εμφανίζομαι σαν ‘πρώην κρατούμενος’ γιατί έτσι στιγματίζομαι.
Έχω βρει δουλειά και προσπαθώ να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου» λέει ο Γιώργος και αρχίζει να διηγείται την ιστορία του.
«Όταν μπήκα μες στη φυλακή και κατάλαβα τι γίνεται έλεγα ‘Χριστέ μου μην πάθω τίποτα στη υγεία μου γιατί θα πεθάνω εδώ πέρα μέσα’. Έχεις την αίσθηση ότι είσαι εγκαταλελειμμένος από τους πάντες».
Ο Γιώργος πέρασε συνολικά έξι χρόνια από τη ζωή σε πέντε διαφορετικές φυλακές. «Είναι μια μικρή κοινωνία επιβίωσης. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει συμφέρον» Και πως «επιβιώνει» κανείς, τον ρωτάω; «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Όλα παίζουν σε όλους τους βαθμούς και όλα τα επίπεδα. Αυτοί που έχουν χρήματα αγοράζουν τα πάντα σε τρελές τιμές. Αυτοί που έχουν τσαμπουκά και δύναμη φτιάχνουν ομάδες. Άλλοι πουλάνε πρέζα μέσα στη φυλακή. Άλλοι επιβιώνουν με τη ρουφιανιά τους. Οι πολύ φτωχοί πουλώντας τα φάρμακά τους, το φαγητό τους, πλένοντας ρούχα…».

Ποιος ελέγχει λοιπόν τη φυλακή;

Απευθύνω το ερώτημα στον εγκληματολόγο και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση. «Ο κανένας!» μου λέει σχηματικά και εξηγεί: «Τους διαδρόμους ελέγχουν οι φύλακες και τα κελιά οι σκληροί της φυλακής. Το σύστημα έχει τρύπες διαφόρων ειδών. Ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση θέλει να μένουν οι φυλακές ήρεμες, διότι έχει μεγάλο πολιτικό κόστος να πάρουν ‘φωτιά’ οι φυλακές. Μία τρύπα λοιπόν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στους σκληρούς της φυλακής και τη διοίκηση της φυλακής. Οι μεν σκληροί κρατάνε τη φυλακή ήρεμη, η δε διοίκηση τους δίνει κάποια προνόμια. Αυτοσχέδια όπλα; Κάνουνε με χίλιους τρόπους. Ναρκωτικά; Με χίλιους τρόπους … Κάποια στιγμή θα συνέβαινε και δολοφονία σωφρονιστικού, όπως βλέπουμε αυτοκτονίες κρατουμένων που δεν τις προλαβαίνουνε. Δεν έχει δικαίωμα όμως το κράτος να σκοτώνει. Αυτοί που πήραν το νόμο στα χέρια τους για να εκδικηθούν γίνονται χειρότεροι, διότι τον Καρέλι τον βασανίσανε και ο βασανισμός είναι παραβίαση όλου του νομικού μας πολιτισμού».
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων τηρεί στάση αναμονής. «Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα ήθελα να περιμένουμε τα πορίσματα να βγουν κανονικά» λέει ο Β. Μπισμπίκης. «Δεν πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μου ευθύνονται για το θάνατο του κρατουμένου ούτε ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Το όπλο του θανάτου υποτίθεται ότι είναι μια σπειροειδής ράβδος, τέτοια όργανα εμείς στις φυλακές δεν έχουμε».
Ποιοι έχουν σπειροειδή ράβδο, ποιοι χτύπησαν και με ποια πρόθεση, αν το μοιραίο χτύπημα επέφεραν σωφρονιστικοί υπάλληλοι ή αστυνομικοί, αν ο βασανισμός συνέβη στο Μαλανδρίνο, στη Νιγρίτα, κατά τη μεταγωγή ή κάπου αλλού, σαφώς και μένει να διερευνηθεί. Για ένα πράγμα όμως δεν υπάρχει αμφιβολία. Βία ασκήθηκε, ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου από κρατικούς λειτουργούς.
Η Κλειώ Παπαντολέων, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου των εν λόγω οργάνων, για πρακτικές αυθαιρεσίας και βίας τόσο βαθιά ριζωμένες που είναι σχεδόν θεσμοποιημένες. «Υπάρχει μία κατάσταση θεσμοποιημένης βίας από την πλευρά των φυλάκων με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει στα αστυνομικά όργανα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα κάποιος ξενυχιάζεται στις φυλακές. Δεν είναι αυτή η μεγάλη εικόνα», σημειώνει.
Θέτω το ζήτημα της «σχεδόν θεσμοποιημένης βίας» σε έναν άνθρωπο που έχει μετρήσει 30 χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία, τον Αντώνη Λιακόπουλο, γνωστό για τη συνδικαλιστική του δράση. «Το θέμα αυτό με πονάει διότι είμαι ακράδαντα πεπεισμένος μέσα μου ότι ισχύει πλήρως.
Σε ποια χώρα του κόσμου έχετε δει εσείς αστυνομικούς να σκύβουν να παίρνουν πέτρες και να τις πετάνε στους διαδηλωτές; Που έχετε δει αστυνομικούς να κλωτσάνε διαδηλωτές; Έχουμε αμέσως ένα παράδειγμα κι αυτό η πολιτεία το βλέπει αλλά δεν το σταματά» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως είναι θέμα παιδείας. «Αν έχεις παιδεία και ερεθίσματα δημοκρατικά και αγνά από την οικογένειά σου κυρίως, θα προχωρήσει το σύστημα λίγο παραπάνω. Αν δεν… Δυστυχώς δεν γίνεται καμία εκπαίδευση».
Από την πλευρά του ο Β. Μπισμπίκης μου λέει πως «μπορεί παλιότερα να επικρατούσε διαφορετική φιλοσοφία αλλά οι σωφρονιστικοί νέας γενιάς είναι αλλιώς, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα».
«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, όχι τις εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά την άθλια κανονικότητα» συνεχίζει η Κ. Παπαντολέων. «Οι κρατούμενοι μεταξύ τους και οι σωφρονιστικοί με τους κρατούμενους ζουν σε ακραίες συνθήκες, άγριες και ζωώδεις. Η φυλακή έτσι όπως έχει γίνει εξαθλιώνει και εξαγριώνει και τους μεν και τους δε».

Μεγάλη εικόνα, η εξαθλίωση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα καταστήματα κράτησης μπορούν να φιλοξενήσουν 9.886 άτομα. Την 1η Απριλίου 2014 στις ελληνικές φυλακές οι κρατούμενοι αριθμούσαν τους 12.703. Οι εικόνες που διέρρευσαν από το νοσοκομείο Κορυδαλλού μιλούν από μόνες τους. Η οικονομική κρίση διόγκωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Μαζί με τον προϋπολογισμό των φυλακών, που μειώθηκε από 130 εκ. ευρώ το 2010 σε 108 εκ. το 2014, μειώθηκε το φαγητό και τα είδη πρώτης ανάγκης την ίδια ώρα που το ποσοστό των άπορων κρατουμένων αυξάνεται, πλησιάζοντας το 60%.


 
 
 

  Εικόνες από το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" του Κορυδαλλού, που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιοι οι κρατούμενου μέσω Twitter (@kolastirio)
Ο Αντώνης Σπάθης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ασχολείται με τις συνθήκες κράτησης από το 2003. Έντεκα χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει μόνο προς το χειρότερο, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλει κατά καιρούς στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης έχουν κριθεί απάνθρωπες και εξευτελιστικές.
Καταδικαστικές αποφάσεις έχουν βγει για τον Κορυδαλλό και άλλες φυλακές, οι περισσότερες όμως αφορούν στη φυλακή των Ιωαννίνων, έχουν δικαιωθεί περίπου 80 άτομα».
Ο Νίκος είναι ένας από αυτούς τους 80. Αποφυλακίστηκε το 2010 και ζει στην επαρχία. «Ήμουνα σε ένα θάλαμο 50 τ.μ. μαζί με άλλους 30. Αυτό το πράγμα είναι βασανιστήριο και δεν είναι για μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζει σε 1,7 τ.μ. Ούτε μπορεί να παραβιάζει το νόμο αυτός που επιβάλλει το νόμο».


  Ο Μ. εργάζεται επί σειρά ετών σε κατάστημα κράτησης. Τον ρωτάω για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα από τον Καρέλι. «Όταν ένα αγρίμι το κλείνεις σε ένα κελί με 7 άτομα τι θα γίνει; Φοβήθηκα όταν το έμαθα, φοβήθηκα ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του» μου λέει και συνεχίζει: «Δουλεύω σε φυλακές περισσότερα από 10 χρόνια και δεν έχω καταλάβει τι σωφρονισμός γίνεται; Είναι σωφρονισμός έναν άνθρωπο να τον πετάνε σε ένα κελί; Είναι σωφρονισμός ένας που μπαίνει μέσα γιατί χρωστάει στην εφορία να στοιβάζεται σε ένα κελί με έναν βιαστή, έναν δολοφόνο; Όλοι μαζί; Χωρίς διαχωρισμό;».
«Οι συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτός ο υπερπληθυσμός και ο συμφυρμός όχι μόνο καταργεί τα δικαιώματα αλλά κυρίως σου περιορίζει τη δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία» υποστηρίζει ο Γ. Πανούσης. «Για να επιβιώσεις πρέπει να μπεις λίγο και στο παράνομο μέρος. Βλέπεις γύρω σου τι συμβαίνει και σκληραίνεις. Δεν μπορείς να απομονωθείς και να πεις παιδιά βιαστείτε, σκοτωθείτε, εγώ… διαβάζω!»
«Στις φυλακές Κορυδαλλού σε μια ακτίνα 400 ατόμων το νερό επαρκεί για να κάνουν ζεστό μπάνιο οι πρώτοι 10. Δεν θα διεκδικήσεις να πας πρώτος; Αγριεύεις αναγκαστικά ή μένεις βρώμικος!», μου λέει σχετικά ο Γιώργος και στη συνέχεια περιγράφει τις συνθήκες σε κάθε μία από τις φυλακές που έμεινε. «Στην Άμφισσα ήταν κόλαση, απίστευτα πράγματα συνέβαιναν, κοιμόμασταν στην τουαλέτα κάτω από τους νιπτήρες. Ήταν όμως άκρως ελεγχόμενη η φυλακή από τους κρατούμενους σε συνεργασία με τους σωφρονιστικούς. Στη δικαστική φυλακή Ναυπλίου οι υπάλληλοι χτυπάγανε για πλάκα, έτσι κρατούσαν τη φυλακή. Στις αγροτικές της Τίρυνθας και της Κασσαβέτειας ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, εκεί εκτίμησα πραγματικά τους υπαλλήλους. Πας για να δουλέψεις και να μειώσεις την ποινή σου, αλλάζουν οι ισορροπίες και οι σχέσεις. Αισθάνεσαι ξανά παραγωγικός. Γίνεσαι Άνθρωπος».
Ο Γιώργος βρίσκεται ήδη 3 χρόνια εκτός φυλακής και ολοκληρώνει πρόγραμμα απεξάρτησης. «Δεν μπορείς να υπολογίσεις ότι το μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων θα σωφρονιστεί και θα βγει στην κοινωνία. Πέρα από αυτό όμως δικαιούται να ζει πιο ανθρώπινα. Και κάποιοι ίσως μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση» καταλήγει.
Μόνο 3 στους 10 αποφυλακισθέντες καταφέρνουν να επανενταχθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Οι υπόλοιποι επανεντάσσονται στον υπερπληθυσμό της φυλακής που ολοένα αυξάνεται, εξαθλιώνεται, εξαγριώνεται, ζημιώνοντας τον εαυτό τους και την πολιτεία.

Για ποιο σωφρονισμό μιλάμε;


  Έχω μπροστά μου τον επίσημο στατιστικό πίνακα κρατουμένων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με έκπληξη παρατηρώ ότι οι αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας για τις οποίες μου μιλούσε νωρίτερα ο Γιώργος, έχουν τους μισούς κρατούμενους απ’ όσους θα μπορούσαν, την ίδια ώρα που στον Κορυδαλλό στοιβάζονται 2.075 άτομα σε ένα κτίριο για 800! Οι τέσσερις αγροτικές φυλακές της χώρας, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 900 άτομα, αριθμούν μόλις 580 κρατούμενους.
Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά… Κι όμως, η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών το επιβεβαιώνει. Οι αγροτικές φυλακές υπολειτουργούν τα τελευταία 5-6 χρόνια. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στη Θήβα, που θα μπορούσε να φιλοξενεί 300 άτομα αντί για 55 που έχει σήμερα, τη στιγμή μάλιστα που το 30% περίπου του πληθυσμού των ελληνικών φυλακών είναι τοξικοεξαρτημένοι.
«Τα εναλλακτικά κέντρα κράτησης που έχουν θεσπιστεί στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα πρωτοποριακά, αυτή τη στιγμή τείνουν να εξαφανιστούν ή υπολειτουργούν» λέει ο Β. Μπισμπίκης. «Ο λόγος πιστεύω ότι είναι ο φόβος να μην πάμε κάποιον εκεί και αποδράσει, διότι το καθεστώς σε αυτές τις φυλακές είναι πιο χαλαρό…».

Οι αποδράσεις, οι άδειες και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας

Η αλήθεια είναι ότι κάθε απόδραση κρατουμένου στην Ελλάδα την πληρώνουν ακριβά οι υπόλοιποι κρατούμενοι που μένουν πίσω. Η μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού από νόμιμη άδεια έθεσε σε αμφισβήτηση το θεσμό των αδειών συνολικά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σειρά του έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’. Εν ολίγοις, οι φυλακές αυτές θα φιλοξενούν «επικίνδυνους» κρατούμενους, οι οποίοι θα στερούνται όχι μόνο αδειών αλλά και εργασίας, ενώ θα έχουν περιορισμούς στα επισκεπτήρια και την επικοινωνία για 10 ολόκληρα χρόνια.
Απομόνωση διαρκείας με άλλα λόγια.
Ένα ιδιόμορφο πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ζητώ τη γνώμη των ειδικών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης συμμετέχει στην αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα Επιτροπή της Βουλής. «Είναι σαφές ότι την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας την επέβαλαν οι ίδιες οι συνθήκες και προεχόντως η ίδια η συμπεριφορά ορισμένης κατηγορίας κρατουμένων που ξεπέρασαν κάθε μέτρο. Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική Αστυνομία, με τίμημα το αίμα αστυνομικών, να συλλαμβάνει κακοποιούς και τρομοκράτες, και αυτοί να φεύγουν ως κύριοι», λέει ο κ. Κυριαζίδης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
«Κατά την εκτίμησή μου, ο νέος αυτός θεσμός πρέπει να εφαρμοστεί επιτυχώς, εκτιμώντας παράλληλα ότι κατά την εφαρμογή του θα λυθούν τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Ζητήματα αδειών και επισκεπτηρίων μέσα από το αναγκαίο φίλτρο της αυστηροποίησης του συστήματος θα τα δούμε ενδελεχώς και με την αρμόζουσα προσοχή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου».


  Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συμμετέχει και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, εγκληματολόγος, Γιάννης Πανούσης. Έχει όμως διαμετρικά αντίθετη άποψη.
«Προσπαθούμε με νόμους να λύσουμε κοινωνικά προβλήματα. Δεν γίνεται. Eγώ αυτό τον τρόπο νομοθέτησης ‘πονάει μάτι, βγάζει μάτι’ δεν τον καταλαβαίνω. Λέει το νομοσχέδιο, όχι άδειες, όχι υπό όρους απόλυση, όχι επισκέψεις, όχι επικοινωνία. Σκέψου ότι βάζεις μέσα κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν ότι δεν θα βγούνε για 10 χρόνια, είναι με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα επικοινωνήσουν με κανέναν, άρα τους έχεις σαν άγρια θηρία. Αν αποκόψεις κάποιον από την κοινωνία, τους γονείς του, τα παιδιά του, τι θα σου βγει ακριβώς; Έχω λοιπόν πάρα πολλές επιφυλάξεις αν αυτό το νομοσχέδιο σταματά την εγκληματικότητα, διαχειρίζεται σωστά την εγκληματική επικινδυνότητα των κρατουμένων, είναι συμβατό με ένα κάρο δικαιώματα που τινάζονται στον αέρα και την οποιαδήποτε λογική της επανένταξης, όχι με την έννοια ότι ένας τρομοκράτης θα επανενταχθεί και θα γίνει το κάλο παιδί που πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά με την έννοια της κατανόησης των κανόνων του παιχνιδιού, γιατί αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού».

Τι μπορούμε να κάνουμε με τους «επικίνδυνους» κρατούμενους;

«Πρώτον, πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι επικίνδυνοι. Ποιους ακριβώς θα πάνε στις φυλακές ασφαλείας; Λένε τους τρομοκράτες, τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων κλπ. Ακόμα και τα μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης όμως δεν έχουν τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας μεταξύ τους» επισημαίνει ο Γ. Πανούσης.
«Πρέπει λοιπόν να εντοπίσουμε την εγκληματική επικινδυνότητα του καθενός, η οποία δεν έχει σχέση με το έγκλημα. Υπάρχουν κρατούμενοι με βαριά αδικήματα αλλά χαμηλή επικινδυνότητα μέσα στη φυλακή. Αυτό βέβαια είναι δουλειά του κοινωνικού λειτουργού, του ψυχολόγου, απαιτεί επιστημονικό προσωπικό που δεν διαθέτει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα».
Ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής, ο οποίος έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας. Αναμορφωτήρια με την ουσιαστική έννοια του όρου και όχι κολαστήρια. Σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας και όχι εστίες διαφθοράς, όπως δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης».


Φυλακές ασφαλείας λοιπόν ή φυλακές με σχολεία;

Ο Κλήμης Πυρουνάκης ήταν επί 4 χρόνια η ψυχή του σχολείου που λειτουργεί μέσα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. «Έχοντας δουλέψει 28 χρόνια δάσκαλος σε ένα επαρχιακό σχολείο στο Καπαρέλι, όταν προέκυψε η θέση του διευθυντή στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας το θεώρησα... ευκαιρία» μου λέει και εξηγεί: «Εμπειρία διαχείρισης παραβατών έχω από μικρός, γιατί ο πατέρας μου ασχολήθηκε μια ζωή με τα παιδιά που είναι ταλαιπωρημένα, με τους ανθρώπους που είναι στο περιθώριο, με τους παρακατιανούς όπως τους αποκαλούν, με τα μηδενικά του κόσμου».
Ο πατέρας του Κλήμη ήταν ο παπά Γιώργης Πυρουνάκης, εμβληματική φυσιογνωμία, ιδρυτής της «Φιλικής Εταιρίας Νέων». Στην κατοχή οργάνωνε συσσίτια για παιδιά, ασθενείς και απόρους.
Επί χούντας υπερασπίστηκε έμπρακτα τους πολιτικούς κρατούμενους. Από τα παιδικά του βιώματα και την εμπειρία του ως εκπαιδευτικός ο Κλήμης Πυρουνάκης έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη περί σωφρονισμού.



«Υπάρχουν δύο τάσεις, η μία είναι να φτιάξουμε φυλακές τύπου Γκουαντάναμο, τις οποίες εγώ θεωρώ πως δεν χρειαζόμαστε. Η άλλη τάση είναι να φτιάξουμε φυλακές οριζόντιες, ανθρωποκεντρικές, να βρούμε τρόπο οι παραβάτες να ασχολούνται με κοινωνική εργασία, να αποσυμφορηθεί η φυλακή, να βάλουμε μπρος εκπαιδευτικά προγράμματα, διότι αυτός που εκπαιδεύεται δεν ξαναγυρίζει στη φυλακή. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα στατιστικά σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η τάση είναι το 70% των αποφυλακισμένων να επιστρέφουν στη φυλακή, για τους κρατούμενους που πηγαίνουν σχολείο εμείς έχουμε καταγράψει ένα ποσοστό επιστροφής 6% στον Κορυδαλλό και 3% στη Θήβα. Έχουμε παρουσιάσει τα στοιχεία και στη Βουλή των Ελλήνων.
Παρόλα αυτά, μόνο σε 7 φυλακές υφίσταται σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, διότι ως συνήθως το κατεστημένο αρνείται. Δεν γίνεται να παρακαλάμε, η πολιτεία να παρακαλά τον ένα διευθυντή ή τον άλλο να βάλει σχολείο και να λέει ο διευθυντής με βέτο: όσο είμαι εγώ σχολείο δεν θα μπει στη φυλακή. Είναι μια τελείως τριτοκοσμική αντίληψη. Χρειάζεται μια διαφορετική ματιά, μια πιο ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε σε όλες τις φυλακές να γίνουνε σχολεία. Γιατί εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είναι ωφέλιμο κι αποτελεσματικό. Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι ισοδύναμη με την οικονομική επένδυση. Όταν δεν γυρίζει ο κρατούμενος στη φυλακή έχει όφελος η πολιτεία».


  Όταν η συζήτηση πάει στην υπόθεση Καρέλι – Τσιρώνη, ο τόνος της φωνής του αλλάζει.
«Είναι αδιανόητο πως δεν είχε αντιληφθεί το κατάστημα κράτησης ότι αυτός ο άνθρωπος, ο εκτελεστής του αρχιφύλακα, ήταν απορυθμισμένος. Ένας άνθρωπος δεν βρέθηκε να αντιληφθεί ότι αυτός είναι σε διαταραχή, ότι είτε θα αυτοκτονήσει είτε θα σκοτώσει κάποιον άλλο; Δηλαδή δεν υπάρχει επιστημονικό προσωπικό; Δεν υπάρχει φυλακτικό προσωπικό που να διαπιστώσει;
Όσο γι αυτό που έγινε από την πλευρά των φυλάκων, ήταν απαράδεκτο. Ζούμε πάλι τον θεσμό της αυτοδικίας; Αυτό το πράγμα είναι τελείως πρωτόγονο και επικίνδυνο διότι διαιωνίζεται. Η βία πάντα φέρνει βία και η μία ανοησία προστίθεται στην προηγούμενη. Η ευθύνη είναι όμως και της πολιτείας διότι το ψυχικό φορτίο στη διαχείριση παραβατών είναι τεράστιο και η πολιτεία οφείλει να φροντίζει τους φύλακες, να τους ξεκουράζει, να τους επιμορφώνει διηνεκώς και να τους μαθαίνει ακριβώς πως λειτουργεί η ανθρώπινη μηχανή. Πρέπει να γνωρίζουν βασικές αρχές διαχείρισης παραβατών, ψυχολογίας, ψυχιατρικής, ενδοκρινολογίας, φαρμακολογίας, να αντιλαμβάνονται τι κάνουν τα φάρμακα. Είναι ένας ιδιαίτερος πληθυσμός οι κρατούμενοι κι οφείλουμε να διαθέτουμε ανάλογα εργαλεία διαχείρισης. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε ένα κατάστημα κράτησης, να γίνεται δάσκαλος, να γίνεται φύλακας, ή να επανδρώνει μια επιστημονική ομάδα».
Με τα λόγια του Κλήμη στο μυαλό μου, πηγαίνω να συναντήσω μια από τις πρώην μαθήτριές του στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας.
Η Στέλλα καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών σε ισόβια κάθειρξη. Μπήκε μέσα το 2006.
Δύο χρόνια στον Κορυδαλλό, πέντε χρόνια στη Θήβα. Αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Άλλο ένα οξύμωρο του σωφρονιστικού μας συστήματος. Παρά την αυστηρότητα των ποινών, οι άνθρωποι κάποιοι στιγμή βγαίνουν. Καλώς βγαίνουν. Ακόμα καλύτερα αν βγαίνουν Άνθρωποι και  όχι Αγρίμια.
Κάπου στο κέντρο της Αθήνας, στο μπαλκόνι του σπιτιού της Στέλλας, συζητάμε για τις μέρες στη φυλακή.


  «Είσαι ένας άνθρωπος ανάμεσα στους πολλούς. Κανένας δεν δίνει σημασία. Κανένας δεν θα καταλάβει ότι δεν πας καλά, ότι μπορείς να έχεις τάσεις αυτοκτονίας. Πολλές γυναίκες έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας και δεν το έπαιρνε χαμπάρι κανείς. Πήγαινες στον ψυχίατρο της φυλακής και δεν σήκωνε το βλέμμα του να σε δει. ‘Τι θέλεις’ σε ρωτούσε. Του έλεγες τη λίστα με τα χάπια που ήθελες να πιεις -τα είχες μάθει από τι άλλες συγκρατούμενες- έγραφε τη λίστα και σου την έδινε.

»Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα ξεμένει από τα πάντα εκτός από χάπια.

» Τις περισσότερες γυναίκες που κυκλοφορούν στη φυλακή τις έχουν κάνει ‘κομοδίνα’ από τα πολλά χάπια που τις ποτίζουν και τις ταΐζουν, μπαίνουν άλλοι άνθρωποι και βγαίνουν άλλοι άνθρωποι. Κάποτε στο επισκεπτήριο ήταν μια κοπέλα δίπλα μου που είχαν καιρό να τη δούνε οι δικοί της. Η μάνα της έπαθε ζημιά όταν την είδε, δεν την αναγνώριζε, τόσο πολύ είχε φουσκώσει από τα χάπια, γιατί τα ψυχιατρικά χάπια σε φουσκώνουν…
» Εγώ από τις πρώτες μέρες που ήμουνα στα κρατητήρια συνειδητοποίησα ότι τα επόμενα χρόνια της ζωής μου θα είναι χαμένα.
» Τον πρώτο καιρό ήμουν πολύ θυμωμένη. Εκνευριζόμουν πάρα πολύ εύκολα, ήμουν οξύθυμη, κυκλοθυμική και τσακωνόμουν συνέχεια, ακόμα και με τις υπαλλήλους. Δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου. Μία δύο, μία δύο στην απομόνωση. Έχω περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην απομόνωση. Μετά κουράστηκα, αδιαφορούσα.
» Κάποια στιγμή συνηθίζεις και μπαίνεις σε ρουτίνα. Κάθε μέρα ξυπνάς με το κλειδί. Είναι από τους θορύβους που σου μένουν για πάντα. Κάθε μέρα κάνεις τα ίδια πράγματα. Αυτό σε τρώει πιο πολύ, η συνήθεια και η ρουτίνα.

» Το σχολείο δίνει άλλη μορφή στη μέρα σου, αποκτά μία κανονικότητα.

» Εγώ δεν είχα πάει σχολείο στην Ελλάδα, είχα κάνει 8 τάξεις μόνο στην Αλβανία. Από τον Κορυδαλλό λοιπόν, αποφάσισα ότι θα πάω σχολείο.
» Θα έπρεπε να πηγαίνει περισσότερος κόσμος στα σχολεία των φυλακών γιατί είναι διέξοδος στη φυλακή το σχολείο, βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους που έρχονται απ' έξω, κάνεις διαφορετικά πράγματα, διαβάζεις, έχει άλλη ροή η μέρα.
» Στη Θήβα για παράδειγμα, ο κύριος Κλήμης έφερνε θεατρικά, συγκροτήματα, έφερνε άλλα σχολεία απ έξω και μας μιλούσανε, φτιάξαμε κήπο, διακοσμήσαμε το σχολείο... Κάναμε διάφορες δραστηριότητες που σου αποσπούσαν την προσοχή από αυτό που ζεις.
» Από τα 26 μέχρι τα 33 είναι πολλά χρόνια. Αλλά δεν πήγε χαμένος ο χρόνος μου τελικά μέσα στη φυλακή και σε αυτό έπαιξε ρόλο το σχολείο. Αν δεν είχα μπει στη φυλακή δεν θα είχα πάει ποτέ σχολείο. Δεν θα το έπαιρνα ποτέ απόφαση.
» Ο μπαμπάς μου πάντα έλεγε 'είτε θα ψηθείς, είτε θα καείς στη φυλακή'. Εγώ προσπάθησα να αποφύγω το κάψιμο και νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο.
» Υπάρχουν βέβαια πολλά πράγματα που σε αποθαρρύνουν όταν βγαίνεις από τη φυλακή. Η ταυτότητά μου έχει ανακληθεί λόγω της κάθειρξης και δεν μπορώ ακόμα να εργαστώ κανονικά, με ένσημα. Επίσης, 7 χρόνια μετά η κοινωνία είναι διαφορετική. Το 2006 ο κόσμος δεν έψαχνε τα σκουπίδια... Όταν το είδα αυτό τρόμαξα λίγο. Ο κόσμος ζορίζεται πραγματικά, οι δουλειές είναι λιγότερες, τα χρήματα που παίρνεις είναι λιγότερα...
Όμως είμαι ελεύθερη.
Εγώ βάζω το κλειδί στην πόρτα.
Μπορώ να φύγω τώρα και να πάω στο πάρκο.




 http://news247.gr/eidiseis/reportaz/to_news247_anoigei_thn_porta_twn_ellhnikwn_fylakwn_epitheseis_vasanisthria_dolofonies_sygklonistikes_martyries_kratoymenwn_kai_ypallhlwn.2752946.html

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ρουμάνος κρατούμενος τραυμάτισε σωφρονιστικό υπάλληλο

Κορυδαλλός

 Ρουμάνος κρατούμενος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι και τραυμάτισε στο λαιμό σωφρονιστικό υπάλληλο.

Το περιστατικό συνέβη το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Ο Ρουμάνος κρατούμενος επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε να μεταφερθεί στο ιατρείο. Τον Ρουμάνο, τον συνόδευε ένας Έλληνας κρατούμενος, με την δικαιολογία ότι ήθελε να βοηθήσει.
Οι δυο κρατούμενοι όμως είχαν συνεννοηθεί για την επίθεση. Κατά τη διαδικασία μεταφοράς στο ιατρείο, ο Έλληνας έπεσε επάνω στον σωφρονιστικό υπάλληλο και ο Ρουμάνος, με μαχαίρι που κατασκεύασε από κουτί νες καφέ, επιχείρησε να... σφάξει τον υπάλληλο. Ωστόσο ο υπάλληλος αντέδρασε και τον τραυμάτισε στον λαιμό, χωρίς να προκαλέσει θανατηφόρο χτύπημα.
Ο Ρουμάνος, ξαναεπιτέθηκε στον υπάλληλο, αλλά στο χώρο ήταν δυο κρατούμενοι - εργαζόμενοι (που λόγω της φύσης της εργασίας τους ήταν εκτός κελιού) και μαζί με τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ακινητοποίησαν τον Ρουμάνο και τον Έλληνα συνεργό του. Στον χώρο δεν υπήρχαν άλλοι υπάλληλοι, λόγω έλλειψης προσωπικού.Ερωτήματα εγείρει η στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς επιχειρεί να κρύψει το όλο ζήτημα

http://www.koutipandoras.gr/article/112233/roymanos-kratoymenos-traymatise-sofronistiko-ypallilo 

Η Ακολουθία του Επιταφίου την Μεγ.Παρασκευή στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου και η περιφορά του επιταφίου στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού.

 Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας εψάλλησαν τα Εγκώμια στους κρατούμενουςκαι στη συνέχεια έγινε η Περιφορά του Επιταφίου, εντός της πτέρυγας αλλά και σε άλλους χώρους
εντός των ορίων του καταστήματος.