Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

 


Κατά του υπουργού οι σωφρονιστικοί για τις φυλακές
Δεν έχει άμεση εικόνα, λένε, για το τι συμβαίνει
 
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
 
Κατά του υπουργού  οι σωφρονιστικοί  για τις φυλακές
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Βράζουν» οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στο Ηράκλειο δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει ένα πέρασμα, έστω  για τα «μάτια του κόσμου», από το σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης.

«Αυτή η απαξίωση καταδεικνύει πλήρως την αδιαφορία τους. Παίζουν με τις ζωές μας» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπάλληλων της Αλικαρνασσού, Νίκος Φιλιππάκης, ο οποίος δεν χαρίστηκε στον υπουργό και στους συμβουλάτορες του, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπήρχε κάποια κορδέλα για να κόψει, οπότε δεν υπήρχε λόγος να έρθει» τόνισε.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του ήλπιζαν ότι ο κ. Αθανασίου θα περνούσε από τις φυλακές και μάλιστα είχαν ετοιμάσει  σχετικό υπόμνημα, το οποίο έμεινε στο συρτάρι.

Ο κ. Φιλιππάκης δεν κρύβει την οργή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, ότι οι ελληνικές φυλακές είναι οι καλύτερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενος τους περίπου 800 κρατούμενους που δεν επιθυμούν να μεταχθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα των χωρών τους. Τις χαρακτηρίζει παραπλανητικές αφού η αλήθεια είναι άλλη. «Ο κ. υπουργός όφειλε να πει για να είναι ακριβής ότι οι ελληνικές φυλακές είναι καλύτερες από αυτές της Τουρκίας και της Αλβανίας γιατί από αυτές τις χώρες είναι οι κρατούμενοι στους οποίους αναφέρεται».

 «Ελάτε να δείτε τους οροθετικούς»

 Ο κ. Φιλιππάκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγωνία και ανησυχία στο θέμα που είχε αναδείξει η «Π» με τη μεταφορά δύο οροθετικών κρατουμένων στις φυλακές Αλικαρνασσού. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, οι δύο ασθενείς παραμένουν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ τόσο για το δικό τους καλό όσο και για το καλό όλης της φυλακής. Είμαστε φυλακτικό προσωπικό, όχι γιατροί και νοσηλευτές. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε τέτοια ζητήματα με αποτέλεσμα ούτε τους εαυτούς μας να μπορούμε να προστατεύσουμε ούτε γενικότερα τη φυλακή. Ας έρθει λοιπόν ο υπουργός, ο οποίος είναι και μορφωμένος, να τον πάμε στον χώρο όπου κρατούνται οι δύο οροθετικοί και να μας υποδείξει τι πρέπει να κάνουμε. Να μας πει πώς εφαρμόζεται  στην πράξη η κοινωνική πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπάλληλων Αλικαρνασσού εξέφρασε την απορία πώς γίνεται ένας υπουργός που δεν έχει άμεση εικόνα και γνώση των πραγματικών συνθηκών των φυλακών, να βγαίνει και να εκφράζει δημόσια θέση  σαν να πρόκειται για προσωπική του άποψη.

Όπως είπε, θα ρωτούσε ακόμα τον υπουργό πώς γίνεται στον ίδιο χώρο εργασίας να εφαρμόζονται διαφορετικά μισθολογικά καθεστώτα (ανάμεσα σε φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό)  και να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση εξαιρεί τους σωφρονιστικούς υπάλληλους από την επιστροφή αναδρομικών σε σχέση με τα σώματα ασφαλείας; Οι περικοπές που έχουν υποστεί φθάνουν στο 40%. «Τους δίνουν αναδρομικά γιατί φυλάνε την Βουλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το δόγμα του «τάξη και ασφάλεια».

Υπογράμμισε ακόμα ότι με βάση το τελευταίο οργανόγραμμα, το οποίο υπέγραψε ο κ. Αθανασίου, υπάρχουν κενά σε όλα τα τμήματα της φυλακής και είναι πραγματικά άγνωστο εάν και πότε θα καλυφθούν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου