Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Φυλακές "τριών ταχυτήτων" και χωρίς άδειες για τους βαρυποινίτες 

 Του Παναγιώτη Στάθη

Σε δραστική χωροταξική αλλαγή αλλά και πλήρη αναμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας των ελληνικών φυλακών προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επεξεργάζεται σενάριο δημιουργίας φυλακών «τριών ταχυτήτων».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σενάριο αυτό είναι πιθανόν να αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο 13 άρθρων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της συντεταγμένης πολιτείας στα περιστατικά  «εξαφάνισης», κυρίως, καταδίκων και υποδίκων για τρομοκρατική δράση, αλλά και άλλων που κρατούνται για βαριά ποινικά αδικήματα.

Τριών τύπων

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως οι φυλακές θα χωρίζονται στο εξής σε τρεις κατηγορίες.

- Στην πρώτη, όπου θα κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη και όσοι γενικά εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια.
- Στη δεύτερη, όπου θα κρατούνται υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια.
- Στην τρίτη, όπου θα είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα κρατούνται οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για βαριάς μορφής εγκληματική συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων και οι διωκόμενοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Το καθεστώς κράτησής τους θεωρείται τόσο αυστηρό όσο των ΗΠΑ. Όσοι θα κρατούνται σε αυτές τις φυλακές -η πρώτη θα λειτουργήσει στον Δομοκό- δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Την τελική κρίση για το πού θα κρατείται κάποιος θα έχει ο εισαγγελέας.

Κανονικά άδειες

Για τους κρατουμένους των φυλακών της πρώτης κατηγορίας προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αδειών χωρίς να απαιτούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις, ενώ για όσους κρατούνται σε φυλακές της δεύτερης κατηγορίας χορηγούνται μεν, αλλά με αυστηρότερα κριτήρια.

Η φύλαξή τους

Τη φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, σύμφωνα με τα σενάρια, θα αναλάβει ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα έχει αρμοδιότητα επιβολής της τάξης μέσα στις φυλακές, όπως για παράδειγμα, όταν εκδηλώνονται στάσεις, οργανωμένες προσπάθειες απόδρασης κ.λπ. Προβλέπεται, μάλιστα, και η χρήση όπλων σε ειδικές περιπτώσεις προς αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων από τις οποίες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1970260 



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου