Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Υπ. Δικαιοσύνης: Στο σωφρονιστικό σύστημα δεν υπάρχουν σπειροειδείς ράβδοι

Στο σωφρονιστικό σύστημα δεν υπάρχουν όργανα όπως η σπειροειδής ράβδος, αποτύπωμα της οποίας φαίνεται πάνω στο σώμα του Ιλί Καρέλι, διατύπωσε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Μαρίνος Σκανδάμης, που εκλήθη σήμερα να ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για το σωφρονιστικό, αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά στα Καταστήματα Κράτησης στο Μαλανδρίνο και στη Νιγρίτα.

Υπ. Δικαιοσύνης: Στο σωφρονιστικό σύστημα δεν υπάρχουν σπειροειδείς ράβδοι
Πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Σκανδάμη να εξηγήσει πώς βρέθηκε στην κατοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων σπειροειδής ράβδος, όργανο με το οποίο βασανίστηκε ο Αλβανός βαρυποινίτης και πιθανολογείται ότι έδωσε το καθοριστικό χτύπημα. «Μην προσπαθείτε να βρείτε αυτά τα όργανα στο σωφρονιστικό σύστημα.

Οι διαβεβαιώσεις όλων είναι ότι δεν υπάρχουν αυτά. Έχει σημασία, λοιπόν, να δούμε το χρόνο που έγινε η αποτύπωση του τραύματος από σπειροειδή ράβδο στο σώμα του κρατουμένου» είπε ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στις φυλακές υπάρχουν πλαστικά λεία κλομπ, και προσέθεσε:

«Είναι χρήσιμο επομένως να δούμε, αυτές οι αποτυπώσεις της σπειροειδούς ράβδου στο σώμα του ανθρώπου, τι χρόνο αποτύπωσης έχουν. Γιατί έχω την εντύπωση, από τις φωτογραφίες που έφτασαν στο υπουργείο, και τις έστειλε ο διευθυντής της Νιγρίτας, δεν το λέω με βεβαιότητα, ότι όταν φωτογραφίζεται έχει ήδη τις αποτυπώσεις αυτές και άρα είναι προγενέστερου διαστήματος. Αυτό όμως αποτελεί εντύπωση και όχι βεβαιότητα και απομένει να το δούμε από την ιατροδικαστική έκθεση».

Η αναφορά αυτή του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη δήλωση της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης ότι τα χτυπήματα δόθηκαν σε διάρκεια 48 ωρών, αφήνει, σύμφωνα με βουλευτές-μέλη της Επιτροπής της Βουλής, ανοιχτό το ενδεχόμενο το χτύπημα που ευθύνεται για το θάνατο του Καρέλι να προήλθε και από αστυνομικούς που ήλθαν σε επαφή με τον κρατούμενο μετά την αποχώρησή του από τις φυλακές του Μαλανδρίνου για το κατάστημα κράτησης στη Νιγρίτα.

Πως γίνεται η παραλαβή ενός φυλακισμένου
Ως προς την εμπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων στο βασανισμό του Ιλί Καρέλι, ο κ. Σκανδάμης είπε πως «το χειρότερο είναι να διαπιστώσουμε κάποια στιγμή -δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό- μια τέτοια κουλτούρα εμπεδωμένη σε πολλά κρατικά όργανα, τα οποία κάνουνε αυτές τις δουλειές, και γι' αυτό χρειάζεται η καθιέρωση ενός πρωτοκόλλου σε όλη τη διαδικασία του φάσματος των μεταγωγών» και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης πρωτοκόλλων παραλαβής.
Παντού, πρωτόκολλο στον εισαγγελέα σε ποια κατάσταση φεύγει ο κρατούμενος, πρωτόκολλο στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στη φυλακή. Μια διαδικασία συνεχών φίλτρων για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τι έχει γίνει και πού» σημείωσε και προσέθεσε:

«Μετά από όλα αυτά πρέπει να βγει και ένα συμπέρασμα για τη λειτουργία των υπηρεσιών. Και δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πρέπει σε όλες τις υπηρεσίες να υπάρχει ένα πρωτόκολλο παραλαβής, στο οποίο θα αποτυπώνεται η κατάσταση της υγείας και της σωματικής κατάστασης του κρατουμένου. Γιατί έχουμε φαινόμενα μετάθεσης ευθυνών, ένα μπαλάκι ευθυνών, από τη μια υπηρεσία στην άλλη».

Ο κ. Σκανδάμης ενημέρωσε, επίσης, ότι κινείται ήδη η διαδικασία αντικατάστασης του διευθυντή του Καταστήματος της Νιγρίτας.

Απειλητικά σημειώματα για βεντέτα
Ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βεντέτα στα Καταστήματα Κράτησης. «Στο υπουργείο, αλλά και σε πολλές φυλακές φτάσανε απειλητικά σημειώματα. Και από κρατουμένους, και εκτός φυλακών υπάρχουν τέτοιου είδους πληροφορίες. Υπάρχουν σχετικά μέτρα ασφαλείας. Οπωσδήποτε μας ανησυχεί αυτό, να μην εξελιχθεί σε ένα πόλεμο αυτή η κατάσταση, και γι' αυτό πρέπει και η δικαιοσύνη να αποδώσει το ταχύτερο τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι» τόνισε ο κ. Σκανδάμης, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τέτοια επεισόδια δεν μπορεί να γίνουν και στο μέλλον».

Συνεπής υπάλληλος ο Γιώργος Τσιρώνης

Για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ο γενικός γραμματέας είπε πως η ανάκριση έδειξε πως ήταν ένας συνεπής σωφρονιστικός υπάλληλος και στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι είχε σκοτεινό ρόλο.
Ο δε κρατούμενος Ιλί Καρέλι ήταν κρατούμενος/εργαζόμενος, και αυτοί οι κρατούμενοι έχουν συνήθως καλύτερες σχέσεις με το προσωπικό. «Τα πρόσφατα γεγονότα δεν περιποιούν τιμή σε ένα κράτος δικαίου. Ο θάνατος του σωφρονιστικού υπάλληλου είναι ένα γεγονός που έχει μια μοναδικότητα, μολονότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα επεισόδια βίας κατά φυλάκων. Αλλά εξίσου σοκαριστικό είναι και το γεγονός του βασανισμού του κρατούμενου» ανέφερε ο κ. Σκανδάμης.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πλήρη διερεύνηση γεγονότων βασανισμού κρατουμένων, με taser στις φυλακές Γρεβενών. «Κατανοώ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία. Αυτό το έχουμε ζητήσει ήδη. Αφορά, όμως, τη λειτουργία των δικαστικών αρχών και το πώς αντιλαμβάνονται το χρόνο για την περαίωση των υποθέσεων» είπε ο κ. Σκανδάμης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί των κρατουμένων είναι πως «αστυνομικοί είναι εκείνοι οι οποίοι, κατά τη διάρκεια έρευνας στα κελιά τους, τούς έκαναν taser.

Η επιτροπή ενημερώθηκε, επίσης, ότι είναι έτοιμο το σχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, ενώ στη Βουλή θα έρθει και το ζήτημα των φυλακών υψίστης ασφαλείας, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόθεση να απαγορευτεί εκεί η εργασία και η εκπαιδευτική διαδικασία, «απλά ίσως να υπάρξουν λίγο αυστηρότεροι όροι στα επισκεπτήρια».
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63987307

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου